Logo deschakelbarendrecht.nl

Iedereen speelt het Guus bakjesspel

BARENDRECHT – Dat mensen een boek uitgeven in eigen beheer, dat is iets wat we vaker horen. Maar dat iemand een gezelschapsspel uitgeeft, is toch wel heel bijzonder.
Richard van Eck deed het en het lijkt ook nog eens een succes te worden. MrGuba, het familiespel, is zo eenvoudig, spannend en gezellig om te spelen dat het door echte spelletjesfanaten beoordeeld wordt met drie sterren – de hoogste score in spelletjesland.

Door Astrid Potuijt

,,Het spel is bedacht door mijn vader, Guus van Eck", vertelt Richard. ,,Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij als krijgsgevangene in Berlijn, waar hij bootjes moest bouwen.
Hij verbleef daar met veel verschillende nationaliteiten. En hoe het precies is gegaan, vul ik zelf in, maar waarschijnlijk konden ze nauwelijks met elkaar communiceren vanwege de taalbarrières. Mijn vader bedacht toen een spel gemaakt van twee kaartspellen en vermoedelijk iets van luciferkopjes of muntjes. Hier konden ze de tijd dat ze niet hoefden te werken, mee doden.
Na de oorlog maakte mijn vader van sloophout een spelbord en bakjes voor de centen waar het toen mee gespeeld werd. Vandaar dat wij het in onze familie het 'bakjesspel' gingen noemen. Hij verknipte een oud kaartspel dat er op werd geplakt.
Het originele spel, met zelfs de jampot uit die tijd waar de centen inzaten, hebben wij nog steeds."

Familiebedrijfje
Guus van Eck overleed elf jaar geleden op 89-jarige leeftijd. Hij sprak niet veel over de oorlog. Pas in zijn laatste jaren liet hij er eens wat over los.
De moeder van Richard vertelde een paar jaar geleden dat ze vaak tegen haar man had gezegd: 'Guus, je moet wat met dat spel doen. Iedereen vindt het zo leuk.' ,,Het was dezelfde opmerking die ik regelmatig te horen kreeg", gaat Richard verder. ,,Mijn vader heeft er nooit wat mee kunnen doen omdat er sowieso geen middelen voor waren."
,,Tweeënhalf jaar geleden besloot ik, samen met mijn vier dochters en mijn vrouw Tinja, om het te gaan proberen. Nog steeds was iedereen altijd enthousiasts over ons spel. Vriendjes die de kinderen meenamen, andere familieleden, zelfs Engelse vrienden tijdens de vakantie in Spanje."

'Zo werkt de hele familie samen, wat op zich al heel bijzonder is.'


,,Gelukkig wist ik van tevoren niet hoeveel voeten het in de aarde zou hebben, hoeveel teleurstellingen en ambtenarij we zouden tegenkomen, want dan was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen."
Maar het is Richard en zijn gezin uiteindelijk gelukt. Het spel MrGuba (afgekort van Guus Bakjesspel) is vijfhonderd keer gemaakt. De ene dochter deed de muntjes in zakjes, de andere schoonzoon vouwde de dozen, de volgende zorgde voor de financiën en weer een ander besteed tijd aan de website.
Zo werkt de hele familie samen, wat op zich al heel bijzonder is.

Olievlek
Ze krijgen tal van leuke reacties op hun spel en merken dat er steeds vaker 'vreemden' zijn die het spel bestellen. ,,Zo moet het gaan natuurlijk", zegt Richard.
,,Het moet zich uitspreiden als een olievlek. We verkopen het spel niet in de speelgoedwinkels omdat zij veel te veel marge vragen. Dat maakt het spel veel duurder dan het nu is. We verkopen het via onze website."

Eenvoudig
Het spel is verassend eenvoudig en het blijkt dat je na één uitlegrondje al snapt hoe het werkt.
Het kleurrijke spel met een spelbord dat als een puzzel in elkaar zit, ziet er mooi uit.
,,Omdat het vrij simpel was, hebben we een MrGuba-kaart aan het spel toegevoegd. Hierdoor kan het spel verschillende kanten opgaan."
,,Deze tip kregen we van een fanatieke spelletjesclub. Zij spelen allerhande spellen en we hadden niet verwacht dat ze ons spel zo leuk zouden vinden. Door deze extra kaart is het spel nog leuker geworden."

Richard en Tinja zijn beide heel enthousiast. ,,We spelen het spel nog steeds vaak met de kinderen en kleinkinderen. Hoe leuk zou het zijn als nog veel meer families plezier hebben met het MrGuba-spel?''

Kijk voor meer informatie op www.mrguba.com

Meer berichten