<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl

Verwonderen over de structuur van bloemkool

BARENDRECHT – Papier maken van broccoli of bloemkool. 3D-creaties van gedroogde mandarijnschillen, schilderen met natuurlijk kleurstoffen, mos en zand.
,,Kijk eens hoe mooi de structuur van broccoli is. Daar verwonder ik me telkens weer over."


Angelique van der Valk maakt de meest bijzondere creaties van plantaardige materialen.
Het papier dat ze maakt van allerlei soorten groentes, fotografeert ze.
De prachtige platen laten van heel dichtbij de structuren zien. Ze worden op hout afgedrukt met biologisch inkt.
,,Ik ben nog veel aan het experimenteren", vertelt ze.
,,Het doel is om kunst te maken die vergaat als je het buiten legt."
Angelique (45) is een laatbloeier. Ze rondde anderhalf jaar geleden de kunstacademie af. ,,Vroeger wilde ik al graag naar de kunstacademie, maar mijn omgeving vond dat niet zo'n goed idee. 'Daar is geen droog brood mee te verdienen', werd mij verteld. Ik werkte zeventien jaar in visuele marketing. Daar kon ik mijn creatieve ei goed in kwijt, maar de kunst bleef me trekken."

In 2010 startte ze met de studie en werkte daarnaast op een middelbare school waar ze handvaardigheids- en tekenles gaf. ,,Op een gegeven moment moest ik daar mee stoppen, omdat ik ook stages moest lopen."

Tarwe, haver en schillen
Angelique focuste eerst op het schilderen, maar ze werd zich bewust van de troep die ze daarvoor moest gebruiken. ,,Al die microdeeltjes plastic die in het riool verdwijnen na het schoonmaken van de kwasten, dat stond me tegen van acrylverf. Ik wilde iets duurzaams doen. Zo begon ik met mijn experimenten met afval. Door veel te lezen en uit te proberen, kwam ik erachter dat je de meest mooie dingen met plantaardige materialen kan maken."

Angelique gebruikt een pers om groentes te drogen. Ze werkt ook met koffievliesjes, zand, tarwe en haver. Als experimentele fase heeft ze allerlei verschillende materialen in een halve bol gegoten en deze met bindmiddel gelijmd. Je moet goed kijken om te zien wat het precies is. Dat maakt het ook zo bijzonder.

,,Als je leest over wat voor technieken er vroeger werden gebruikt om bijvoorbeeld papier te maken, dan is dat allemaal heel duurzaam. Het is niet zo wit als het papier dat wij kennen, maar het is vele malen mooier."

Op dit moment maakt ze schilderijen van 25 bij 25 cm, maar ze wil grotere werken gaan maken op het ongebleekte canvas.
,,Met mijn werk wil ik mensen zich laten verwonderen over de schoonheid van de natuur. Ik hoop dat de mensen, net als ik, de natuur koesteren. Het is zo prachtig en perfect."

Kunstroute
Tijdens de kunstroute op 1 en 2 oktober is het werk van Angelique van der Valk te bekijken in Bergarde Galleries in Heerjansdam. ,,Ik exposeer voor de eerste keer. Hartstikke leuk. Ik vertel graag over mijn werk."

Meer lezen en bekijken van Angelique? Ga naar www.angeliquevandervalk.nl of neem contact met haar op via info@angeliquevandervalk.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>