Afbeelding

Column Florian: Prikkelend genoeg?!

Column

Subscriben, het is tegenwoordig bij veel mensen bekend.  In gewoon Nederlands betekent het letterlijk 'onderschrijven', oftewel dat je een reactie achterlaat 'onder' een artikel, filmpje, andere reactie, etc..

Bij sommige mensen is dit een hobby geworden. En ik kan je verzekeren dat het een hele drukke hobby kan zijn! Als je werkelijk over de meest uiteenlopende onderwerpen iets wilt zeggen, dan kom je tijd te kort. In Barendrecht zou je op dit moment bijvoorbeeld veel over Het Kruispunt kunnen zeggen. Wat een commotie wat dat met zich mee kan brengen zeg!

Maar wat mij opvalt, is dat er onderwerpen of uitspraken zijn waar heel graag mensen massaal iets van willen vinden. Ik zou zomaar een paar voorbeelden kunnen noemen.

Neem nu premier Rutte. Als je werkelijk twee woorden (teveel) zegt: 'Pleur op', kan dat leiden tot hele Kamerdebatten, twitterexplosies, Facebookbommen, enzovoorts. Vaak kunnen zulke woorden je je leven lang achtervolgen. Op die manier sta je bekend om wat je gezegd hebt. Bijvoorbeeld Obama met zijn 'Yes we can!' of Martin Luther King met 'I have a dream!'. Ik heb daar bewondering voor. Je moet er maar op komen.

Maar dat gaat over iets zeggen. Je hebt ook mensen die dingen schrijven waarover veel ophef ontstaat. Bijvoorbeeld mijn collega van De Schakel, die het woord 'hondenpoep' maar hoeft te noemen of bijna heel Barendrecht vindt er wel wat van. Echt geweldig!

Er is echter ook een keerzijde aan al deze reacties. Het merendeel van de reacties is echt negatief en vermoeiend. Het is vaak zo erg dat de reacties steeds verder van het onderwerp afwijken, hoe verder je naar beneden scrolt.

En dan het niveau van de reacties, die niet eens altijd in correct Nederlands zijn. Als je dan een reactie schrijft, waarin je zegt hoe het moet en wat je van iets vindt, dan mogen we er toch wel vanuit gaan dat je in ieder geval de Nederlandse taal goed beheerst. Dan heb ik het nog niet eens over een d'tje of een t'tje. Maar bijvoorbeeld het woord 'jij' dat vaak wordt geschreven als 'jy'. Daarnaast schijnt het niet 'mijn probleem' maar 'me probleem' te zijn. En zo zijn er tal van andere voorbeelden te noemen.

Oké, uiteindelijk is er niets makkelijker om lekker negatief en commentaar op een andermans artikel of uitspraak te geven, toch? Ik bedoel, het lijkt wel alsof we met z'n allen in een soort negatieve 'subscribe-cultuur' leven…

En daarom wil ik u oproepen en uitdagen om in correct Nederlands en positief opbouwend uw reactie achter te laten, als u iets wilt 'subscriben'. Per slot van rekening staan Nederlanders bekend als een positief volk en het zou mooi zijn als we dat konden vasthouden. En zou ik zeggen: 'Postivity makes the world a better place.'

Advertenties uit de krant