Afbeelding

Punk en Grunge met diepgang

Algemeen

BARENDRECHT – Hearing dogs for deaf people. Hè? Wat zeg je? Ja, precies. Dit is de naam van de band, bestaande uit vier enthousiaste ambitieuze jongens, die al aardig aan de weg timmeren. Het eerste cd'tje met vier zelfgeschreven nummers is een feit en ze hebben er al een paar optredens opzitten. ,,De reacties zijn heel positief", vertelt Borre.

Borre is zestien jaar en zit in 5 HAVO, Tijs is zeventien jaar en gaat naar school op het Grafisch Lyceum. Camiel is ook zeventien en hij volgt een opleiding voor hout en meubels (hij hoopt te leren hoe hij zelf een gitaar kan bouwen). En Xavier is vijftien en zit in de derde van de MAVO.
Camiel en Xavier zijn de zonen van Glenda Peters. Hun moeder was vroeger, voordat zij geboren waren, een bekende Nederlandse zangeres. Ze won in 1985 de allereerste Sound Mix Show. Glenda is nog steeds graag met muziek bezig, maar nu is ze vooral de coach van de jongens.
De vier bandleden kenden elkaar al, maar in maart zagen ze elkaar tijdens een verjaardagsfeestje. ,,We begonnen een beetje te jammen met elkaar en het bleek heel goed te klinken. We besloten kort daarop met z'n vieren een band te vormen", vertelt Tijs.
,,Ik had al een aantal nummers geschreven", zegt Camiel. ,,Deze nummers zingen we nu samen en daarnaast schrijven we gezamenlijk nieuwe nummers."
De muziek valt onder de noemer Punk/Grunge. Er zit wel degelijk diepgang in de nummers. ,,Het nummer Tree of life – dat ook op de cd staat – is bijvoorbeeld gebaseerd op mijn oma. Ze lag heel erg slecht in het ziekenhuis, gelukkig is ze er weer bovenop gekomen. We zingen over de cirkel van het leven", ligt Camiel toe. ,,Ook hebben we een nummer dat gaat over dat je nooit de beste kunt zijn, maar dat je wel kan proberen."
Borre speelt basgitaar en is backing vocal. Tijs is zanger, Camiel zingt en speelt gitaar en Xavier slaat op de drums. De mannen repeteren in de kelder van Camiel en Xavier. Glenda stuurt ze bij en helpt hier en daar.

Op de cd prijkt een foto van hond Sydney. De hond die zonder dat hij het beseft al voor inspiratie heeft gezorgd. ,,Toen we met z'n vieren Sydney uitlieten, bedachten we al lopend een nieuw nummer. Het ideale brainstormmoment." Afgelopen zomer werd de cd opgenomen. ,,Het voelde goed om in een studio bezig te zijn", gaat Borre verder. ,,We waren twee volle dagen bezig met het opnemen van vier nummers. Eerst wordt het nummer instrumentaal opgenomen, daarna alleen de zang, vervolgens de backing vocals."

Waar komt die bandnaam toch vandaan? ,,We waren op vakantie in Engeland en zagen deze tekst op een bordje staan," vertelt Camiel. ,,We vonden het heel origineel. De 'deaf people' staat voor de jeugd die luistert naar de standaard top 40 muziek. Zij weten nog niet wat muziek is", zegt hij lachend.
Alle vier zeggen ze volmondig ja op de vraag of ze van de muziek hun werk zouden willen maken. Op 30 oktober hebben ze weer een optreden in Rotterdam Zuid, in Spot The Looney.

De cd gaat steeds beter verkopen en de nummers zijn ook te downloaden via iTunes. Volg de mannen via Facebook: HDforDP

Afbeelding

Advertenties uit de krant