Afbeelding

Dat is pech, fiets weg

Algemeen

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week schrijft hij over fietsendiefstal. Hij weet als de beste dat het iedereen kan overkomen.

"Even snel naar binnen lopen om die fles cola te kopen, voordat ik het weet ben ik weer buiten bij mijn fiets." Maar als je dan weer buiten komt is je fiets plotseling verdwenen. Het overkomt dagelijks heel veel mensen, maar niemand ziet het van tevoren aankomen. Veel mensen denken: "het overkomt mij vast niet", maar fietsendieven zijn overal.

Een voorbeeld daarvan maakte ik deze week nog mee. Op het Dalton Lyceum hebben we sinds begin dit schooljaar een groot plein vol met fietsenrekken, waar iedereen elke ochtend zijn fiets neer zet. Vorig jaar, voordat het laatste noodgebouw gesloopt werd, was deze fietsenstalling nog omheind en grensde hij aan verschillende lokalen. Maar nu dat noodgebouw weg is, is de fietsenstaling voor elke voorbijganger toegankelijk.

Iets beschermder
Toen ik deze nieuwe fietsenstalling voor het eerst zag, vond ik het al raar dat alles zo open is. Ik had eigenlijk verwacht dat we een iets meer beschermde fietsenstalling zouden krijgen, zoals het Calvijn heeft. Maar ik zette mijn fiets al drie jaar op school neer en had nooit gehoord dat er een fiets gestolen was, dus waarom zou dat nu wel gebeuren?
Ik had het dus fout. Vorige week woensdag liepen een vriendin en ik samen naar de fietsen toe, en bij aankomst bleek haar fiets in geen velden of wegen te bekennen. Na een kwartier lang elk hoekje van de fietsenstalling af te hebben gezocht besloten we om naar de receptie te gaan en te vragen of iemand daar iets van een vermiste fiets afwist.

Heterdaad
Maar het was inmiddels half vijf en de receptionisten waren al naar huis. Uiteindelijk kwam er een vrouw van de administratie naar ons toe, en zij vertelde ons dat er die middag vijf fietsen gestolen waren. Een geluk bij een ongeluk was wel dat de fietsdieven op heterdaad betrapt waren door de politie, en dat de fietsen dus allemaal terecht waren.
Wat wel weer raar was, was dat de politie alle fietsen meegenomen had naar Spijkenisse. "Voor onderzoek". Het duurde dus nog een paar dagen voordat ze haar fiets terug kon krijgen. Maar in ieder geval kreeg ze hem terug, want in veel gevallen worden gestolen fietsen doorverkocht en ziet de eigenaar ze nooit meer terug.

Mijn moeders fiets
Er zijn echter ook gevallen waarin je je gestolen fiets plotseling wel terug ziet. Twee jaar geleden werd mijn moeders fiets bij de Jumbo gestolen. Een paar maanden daarna liepen mijn moeder en ik samen over het dorp en zagen we een fiets voor de deur van de Hema staan. Het was precies dezelfde fiets met hetzelfde slot en dezelfde fietstassen, dus we dachten dat dit mijn moeder fiets zou kunnen zijn.
We besloten om op de eigenaar van de fiets te wachten, en toen we haar zagen sprak mijn moeder haar meteen aan en vroeg waar de vrouw de fiets vandaan had. De vrouw keek haar heel geschrokken aan, zei dat dat mijn moeder niets aanging en fietste weg. We hebben de fiets nooit meer terug gezien.

Ik zei nog tegen mijn moeder dat het verstandig is om aangifte te doen. Maar dat vond ze nutteloos, want ze dacht dat de politie er toch niks mee doen. En er zijn inderdaad ook veel gevallen waarin aangifte doen tot niks leidt, maar ik denk altijd: niet geschoten is altijd mis.

Beter voorkomen
Het beste is natuurlijk wel om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt. Je kan tegenwoordig bijvoorbeeld een diefstalpreventiechip in je fiets laten zetten, of je adres in het frame laten graveren. Maar waar je ook bent, en hoe lang je ook weg bent: zet 'm op slot en vast!

Wie vragen of suggesties heeft voor Melvin, kan met hem in contact komen door te mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant