Afbeelding

Column Damien: Schrik of snoep

Column

Door Damien Menheere

Elk jaar op de eenendertigste van Oktober is het Halloween, kinderen gaan dan de straat op en gaan elke deur langs voor snoep.

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.  Later hebben een aantal landen over de wereld het overgenomen waaronder Nederland. Halloween lijkt een beetje op Sint Maarten wat weer in een paar streken in Nederland wordt gevierd op de elfde van November.

Met Halloween verkleden kinderen zich en bellen of kloppen aan bij huizen in de buurt die versiert zijn met pompoenen en lichtjes. Zodra de deur opengaat  roepen ze 'trick or treat', waarbij de keuze wordt gegeven tussen 'slachtoffer' worden van een schrikpartij (trick) of iets lekkers geven (treat). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes of een mandarijn.

Ik heb nog een grappig verhaal over Halloween van ongeveer twee jaar geleden. Mijn  beste vrienden en ik gingen in de  wijk langs de deuren. De eerste drie huizen gingen goed, tot het vierde huis. In dat huis woonde sinds één week nieuwe mensen.We belden aan en er deed een vrouw open.  Eén van mijn vrienden had een ontzettend eng masker op waardoor de vrouw onwijs schrok en  de deur dicht gooide en riep ,,ga weg". Wij huilden van het lachen, dat snap je wel. We zijn daarna nog wat deuren afgegaan en die bewoners waren gelukkig wat minder in shock. Nadat we alle huizen gehad hadden , besloten we zonder maskers terug te gaan en boden we onze excuses aan omdat we ons best wel schuldig voelden Ze vertelde ons dat ze in haar vorige buurt niet aan Halloween deden en het dus niet eerder meemaakte. We hebben het haar uitgelegd. De vrouw aanvaarde onze excuses en kon er gelukkig wel om lachen. Ze gaf ons uiteindelijk allemaal een mandarijn. Zo hadden wij en de vrouw alsnog een leuke avond. Halloween is niet echt een belangrijk feest en daarom wordt er ook niet door iedereen aan gedaan. Ik had er voor deze avond ook niet eerder aan gedaan. Maar het is er wel een avond  die ik niet snel zal vergeten.

Afbeelding

Advertenties uit de krant