Afbeelding

Nostalgie belemmert de toekomst

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week vraagt hij zich af of de ouderen nog wel vooruit willen kijken.

Op de wereld komen er steeds meer en meer 65-plussers bij. Het zijn vooral mensen die uit de jaren 50 en 60 komen. Een tijd waarin de jongeren het oneens waren met de maatschappij en waarin ze meehielpen om de wereld voorgoed te veranderden. De ouderen die vroeger zo opstandig waren en streden voor een betere wereld, lijken hun strijdlust voor verandering te hebben kwijtgeraakt. Alles moet tegenwoordig terug naar vroeger, een tijd waarin alles 'beter' was.

En dat ze willen dat alles terug gaat, laten ze goed merken. Grote voorbeelden ervan zijn bijvoorbeeld de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten en dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president wordt, laat duidelijk zien dat de mensen het oneens zijn met de gang van zaken tegenwoordig. In beide gevallen hebben de mensen gekozen voor de kant die de verandering van hun land wil stoppen, en een gedeelte van die veranderingen zelfs terug wil draaien. Maar in beide gevallen won de winnende kant maar met een hele kleine meerderheid. Er was grote verdeeldheid in de landen te zien, een verdeeldheid tussen jong en oud.

Bij de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit stemde de ouderen massaal voor Trump en voor de Brexit, en de jongeren stemden voor Hillary en waren tegen de Brexit. Maar omdat de ouderen tegenwoordig in de meerderheid zijn, delven de jongeren steeds het onderspit.

En eigenlijk is dat best oneerlijk. De ouderen die bijna allemaal met pensioen zijn en geen grote bijdrage meer leveren aan de maatschappij hebben tegenwoordig de democratische meerderheid. En de jongeren die net afstuderen en aan het begin van hun carrière staan moeten maar luisteren naar wat de ouderen beslissen.

Maar hoe komt het nou dat de ouderen terug willen naar vroeger? Waarschijnlijk komt het door de nostalgie. De ouderen groeiden op in een totaal andere tijd, met andere gebruiken en gewoontes. Als je nog jong bent je een leuk leven hebt, leef je je leven zonder veel na te denken over de wereld om je heen. Maar als je ouder wordt, is de wereld veranderd en ga je de dingen missen die vroeger deed.
,,Wist je nog toen we vroeger dat ene spel speelden."
,,Ja, dat bestaat tegenwoordig volgens mij niet meer."
De ouderen zien in dat de wereld veel veranderd is, missen hun goeie oude tijd en worden daar ontevreden over. Ineens was vroeger alles beter.

Maar eigenlijk is dat dus helemaal niet het geval. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau is gebleken dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat alles vroeger beter was. Uit dat onderzoek is ook gebleken dat de mensen al een stuk positiever zijn over vorig jaar ten opzichte van het huidige jaar. Over een bepaald aantal jaren heeft het SCP dezelfde mensen steeds gevraagd om hun mening over de politiek en economie te geven en elke keer gaven de meesten mensen de politieke en economische situatie ongeveer een zes. Maar als het SCP de mensen vroeg om hun over de politieke en economisch situatie van vorig jaar, gaven de mensen dat een zeven of acht. Het vorige jaar is plotseling beter geworden.

Het komt er dus op neer dat dat nostalgische gevoel voor het grootste gedeelte bedrog is. Mensen zijn ontevreden over hun leven nu en verheerlijken hun verleden onterecht. En dat gaat ten koste van de jongeren die wel blij zijn met hun huidige leven en zin hebben in de toekomst. Dus misschien moeten het verleden achter ons laten en met een frisse blik naar de toekomst kijken.

Melvin mailen kan via redactiebarendrecht@bruitgeverij.nl o.v.v. Melvin.

Advertenties uit de krant