Logo deschakelbarendrecht.nl

KrantDessert 17-11-16: Thuiskoks zijn populair

Zin in Hollandse stampot? Marokaans lamsvlees? Een Irakees gerecht? Of toch maar liever Surinaamse Roti? Ongetwijfeld zit er een thuiskok bij je in de buurt waar je zo kunt bestellen. Het gebied Ridderkerk, Albrandswaard en Barendrecht is goed vertegenwoordigd op de website 'thuis afgehaald'.

Barendrechtse Jennifer Wijnaldem is zo'n thuiskok. Sinds februari heeft ze haar eigen site bij 'thuis afgehaald' en heeft ze al een kring vaste klanten die speciaal voor haar beroemde broodjes kip kerrie een stukkie omrijden. Haar buurvrouwen Sanaa en Wiqar staan bij haar in de keuken als ik langs kom. ,,We doen het met z'n drieën", vertelt Jennifer. We koken alle drie thuis, maar we pakken hier alles in. Wiqar heeft een eigen site en de gerechten van Sanaa staan op mijn site."

Het is een gezellige boel in de ruime keuken van Jennifer. Ze kookt op haar zes pitten door en weet precies wat ze doet. ,,Ik heb twee koelkasten, twee vriezers en nog een vrieskist", zegt ze lachend. ,,Ik hou van koken en ik kookte altijd al veel. Regelmatig deelde ik eten uit bij de buren. Dat is in onze cultuur ook normaal. Je merkt ook dat Nederlanders daar steeds vrijer in worden. Als kind zat ik gerust bij een vriendinnetje op de gang te wachten tot ze klaar waren met eten. Dat zie je gelukkig niet meer. Eten is er bij ons altijd. Daarom is dit ook zo leuk om te doen. Ik leer nieuwe mensen kennen, het is een gezellige drukte op vrijdag en ik kook met liefde voor veel mensen."

Jennifer vertelt wat ze aan het doen is terwijl ze in de pannen roert, wat kruiden pakt, de selderij hakt en de eieren afgiet. Het lijkt een chaos, maar dat is het absoluut niet. Sanna verdeeld ondertussen de maaltijden die straks worden opgehaald in bakken. Wiquar moet naar huis om nog een aantal gerechten te koken. Ze geeft me een bordje met een Irakees gerecht. Gekruid gehakt in een laagje griesmeeldeeg in tomatenpuree. ,,Irakeese gerechten zijn nog niet zo populair in Nederland, maar als mensen het eenmaal geproefd hebben, willen ze meer." Dat kan ik bevestigen na het proeven. Sanna kookt Marokaans. Haar lamsvlees met pruimen is heerlijk. Dan het broodje kip kerrie van Jennifer. De bami met kip en het broodje bakkeljauw met zoet/zure komkommer. Ik vind alles even lekker. Ricardo, de man van Jennifer moet zo werken, maar helpt nog even met zakjes sambal te maken. Hij roert de eieren, zoekt de doosjes op en verdeeld de komkommer. Jennifer zorgt dat hij een lekkere maaltijd mee kan nemen.

,,Ik heb inmiddels al een aantal vaste klanten. Het systeem is heel simpel. Via de website kun je precies zien wat we hebben. Daar kun je bestellen en op vrijdag tussen 17 en 19 uur kan het afgehaald worden. Ik heb klanten uit de hele regio. Ze rijden vanuit hun werk via ons om het op te halen. Of personeel van het NS. We brengen het gerust even naar het station."

Jennifer is dan ook heel makkelijk. Als je iets speciaals wilt, maakt ze het voor je. Wil je meer groenten, wil je liever een ander gerecht, zolang ze het kan maken, is het geen probleem.

,,Ik vind het ontzettend leuk om een dag in de week kok te zijn", zegt ze. ,,Ik verzin iedere keer weer wat anders. Voor sommige mensen is de drempel misschien nog wat hoog, maar dat is nergens voor nodig. Meestal hebben we ook nog hapjes om te proeven staan en het is op afhaaltijd altijd gezellig.

Vindt de maaltijden van Jennifer en Senaa via www.thuisafgehaald.nl soulfood&more. De gerechten van Wiqar zijn te vinden via Wiqar's Middle Eastern Cuisine.

Meer berichten