Afbeelding

Column Melvin: Buurtschouwen

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week buigt hij zich over scheve stoeptegels en kapotte lantaarnpalen.

Scheve stoeptegels en kapotte lantaarnpalen, we komen er allemaal wel eens een paar tegen. Maar wie zorgen er nou voor dat deze problemen bekend gemaakt worden bij de gemeente? Vorige week dinsdag heb ik dat zelf ervaren.

Een buurvrouw van ons, die tegenwoordig om de week haar Schakel komt brengen omdat ik erin sta, nodigde me uit om 's avonds met haar mee te gaan om te gaan buurtschouwen.
Ik had er nog nooit van gehoord en was best nieuwsgierig om te zien wat het was, dus ik zei ja.
Ik had mijn moeder overgehaald om ook mee te gaan, en met z'n tweeën gingen we op pad.
We zouden om zeven uur bij het gemeentehuis verzamelen met een groep mensen van onder andere; de politie, Patrimonium, Buurt Bestuurt en Buurtpreventie.

Toen iedereen op het gemeentehuis aanwezig was kregen we allemaal een veiligheidshesje en verdeelde we ons in twee groepen.
Elke groep liep een route door een andere wijk en ging letten op alles wat er mis was, bijvoorbeeld lantaarnpalen die niet werkten of overhangend groen.
De groep mensen met wie mijn moeder en ik mee liepen volgden een route via de Rivierenbuurt en Boomgaard door de Rietgors en weer terug. Tijdens de tocht liep ik met een aardige man van de Buurtpreventie die me alles vertelde over problemen die zich voordoen in verschillende wijken en wat de rol van Buurtpreventie is.
Zo vertelde hij me onder meer dat ze een bepaald aantal hotspots hebben, plekken waar criminaliteit veel voorkomt of waar veel overlast is, en dat ze daar regelmatig patrouilleren.
Zo leerde ik ook weer iets meer over één van de organisaties die Barendrecht veilig houdt.

Rollator
Tijdens onze speurtocht door Barendrecht kwamen we een aantal interessante dingen tegen, waaronder een mysterieus oliespoor dat door de hele Rietgors liep en een aangereden auto waarbij de glasscherven van de koplamp nog steeds in de lamp lagen.
Maar we letten vooral op dingen die overlast kunnen veroorzaken bij de omwonende. In de Rietgors bijvoorbeeld, letten we op deuren van portieken die misschien open waren blijven staan, omdat daar verschillende klachten van bewoners over waren ontvangen.
En de hele weg lang keken we of de straten waar we over liepen, geschikt waren voor mensen met een rollator.
Alles wat we tegenkwamen werd genoteerd. Van niet gesnoeide struiken tot hondenpoep en van omgevallen boompjes tot geluidsoverlast.
Uit de ervaring van de mensen die meeliepen bleek wel dat het allemaal niet voor niets is.
Ten opzichte van vorig jaar waren er dit jaar veel minder lantaarnpalen kapot, doordat ze bij de vorige buurtschouwing allemaal genoteerd waren.

Aan het einde van onze lange wandeling door Barendrecht verzamelden we ons weer in het gemeentehuis voor een korte bespreking over de dingen die ons allemaal op waren gevallen, en uit het gesprek dat volgde, bleek dat het mysterieuze oliespoor dat we hadden gevonden van een kapotte veegwagen was.

App
We hebben ook nog een tijdje gesproken over hoe burgers zelf meldingen kunnen maken van overlast of klachten.
Een voorbeeld daarvan is de app: meldingbpv. Via die app kan je, zonder dat je in een WhatsApp groep hoeft te gaan, klachten aan de buurtpreventie melden. Altijd handig om te weten!

Al met al was het buurtschouwen een zeer interessante en vooral ook leerzame ervaring.
Ik ben meer te weten gekomen over hoe de buurt veilig en netjes wordt gehouden, en ik vond het erg leuk dat ik mee mocht gaan op deze tocht.

Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant