Afbeelding

Groen moet je doen

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week maakt Melvin zich zorgen om het opwarmen van de aarde.

Klimaatverandering. Het is een van de grootste problemen van de eenentwintigste eeuw, er zijn alleen maar weinig mensen die dat doorhebben.
Terwijl de meerderheid van de mensheid bezig is met de dagelijkse bezigheden van het leven, gaat klimaatverandering langzaam door. Als een soort sluipmoordenaar, die zonder dat we het door hebben alles wat we liefhebben vernietigd.

Al sinds de industriële revolutie neemt de temperatuur op aarde gestaag toe, met alle gevolgen van dien.
De zeespiegel stijgt, koraalriffen verbleken en ijskappen smelten, en dat heeft weer gevolgen voor mens en dier. Diersoorten raken leefgebied kwijt en sterven uit, en land waar miljoenen mensen op wonen overstroomt.

Dat al deze dingen gebeuren hebben we allemaal aan ons zelf te danken. Alles moet tegenwoordig sneller, beter en goedkoper, wat weer ten koste gaat van het milieu. Fabrieken stoten steeds meer broeikasgassen uit, en regenwouden worden in hoog tempo gekapt.
Ook halen we massaal olie en aardgas uit de grond, de broeikasgassen die daar miljoenen jaren veilig opgeslagen lagen gooien we allemaal in één keer de lucht in.
Door onze zelfzuchtigheid beschadigen we de aarde en ruïneren we ons eigen leefgebied.

We zijn als mensheid eigenlijk in een vicieuze cirkel van de opwarming van de aarde gekomen. Onze fabrieken stoten broeikasgassen uit die de aarde opwarmen, en daardoor smelten de ijskappen. De ijskappen houden weer een grote hoeveelheid methaan vast, die door het smelten van de ijskappen vrij komt en de aarde extra opwarmen. En omdat er minder ijs is, wordt er ook minder zonlicht terug de ruimte in gekaatst. Er komt dus ook meer warmte van de zon bij. Daar komt ook nog bij dat er steeds minder bomen zijn, er blijft dus meer CO2 in de lucht hangen. Het wordt tijd om daar verandering in te brengen.

We kunnen dus gewoon zo door blijven leven, en hopen dat het allemaal wel goed komt.

Maar kunnen we er zelf eigenlijk wel echt iets aan doen? Sinds dat de aarde bestaat zijn er verschillende periodes geweest waarin de temperatuur op aarde daalde en steeg, de warme- en ijstijden.
Het zou dus zo kunnen zijn dat we op dit moment aan het begin een warme tijd leven, waarin de temperatuur langzaam stijgt.
Er zijn door deze theorie ook zat mensen die daarom niks doen om minder broeikasgassen uit te stoten, want de aarde warmt zichzelf blijkbaar op.

Maar het is nou eenmaal een feit dat de opwarming van de aarde negatieve gevolgen gaat hebben, een de uitstoot van broeikasgassen levert wel degelijk een bijdrage aan het warmer worden van de aarde. We kunnen dus gewoon zo door blijven leven, en hopen dat het allemaal wel goed komt. Maar we kunnen ook zelf actie ondernemen, om ervoor te zorgen dat de onze aardbol nog voor vele generaties leefbaar blijft.

Er zijn tegenwoordig al heel veel organisaties die strijden voor een betere aarde, voor maar 2 euro per maand help je de aarde al.
Maar de vraag blijft natuurlijk of je geld echt naar het goede doel gaat. Daarom is het verstandiger om zelf actie te ondernemen.
Dat kan meestal al door de meest simpele dingen te doen: afval scheiden (hier in Barendrecht hebben we Afval Loont, daar krijgt je zelfs geld voor het scheiden van afval!), iets vaker op de fiets gaan en wat minder water gebruiken. Als iedereen een kleine bijdragen levert, kan de mensheid nog lang en gelukkig op deze aarde leven.

Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant