Afbeelding

Nederlandse winters

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Hij zou graag weer eens een echte winter meemaken. Maar die kans wordt steeds kleiner.

Elk jaar vragen mensen het zich weer af: kunnen we dit jaar op natuurijs schaatsen? Krijgen we een witte Kerst? Maar vaak eindigen die gedachtes in teleurstellingen. De afgelopen paar jaar heeft het nauwelijks meer gesneeuwd, en het water bevriest ook bijna niet meer. Waarschijnlijk zal het de komende jaren ook alleen maar minder koud worden. Maar toch blijven we altijd vasthouden aan het klassieke beeld van een winter met sneeuw en ijs.

Volgens deskundigen is het eigenlijk best gek dat we dat winterse beeld in ons hoofd hebben. De kans dat het in Nederland met Kerst sneeuwt ligt ongeveer rond de zeven procent. Maar er zijn verschillende redenen waardoor we toch blijven hopen op het romantische winterse beeld waarin we 's avonds voor de open haard zitten terwijl de sneeuw buiten langzaam uit de lucht komt vallen.

Één van die redenen is de schuld van de Amerikanen. In de Verenigde Staten is het in de noordelijke staten gebruikelijk dat het in de wintermaanden sneeuwt. Aangezien veel grote bedrijven, films en artiesten uit Amerika komen, zien we op tv allemaal reclames en films met sneeuw en horen op de radio nog meer liedjes over sneeuw. Het beeld van een winter met sneeuw wordt overal om ons heen verheerlijkt, en het verlangen ernaar wordt daardoor steeds groter.

Een andere verklaring voor het het witte verlangen komt uit het verleden. Vanaf de 15e tot de 19e eeuw was in Europa sprake van een mini ijstijd. Dat was ook de tijd waarin de grote meesters hun schilderijen schilderden, en wat is er als gevolg van die mini ijstijd op veel van die schilderijen te zien? Inderdaad: sneeuw. Museums hangen er vol mee, en al die sprookjesachtige plaatjes willen we natuurlijk wel eens met onze eigen ogen zien en meemaken.

'Zelf vind ik dat de winter niet echt sfeer heeft zonder sneeuw en ijs.'

Maar sinds het einde van de mini ijstijd, en het begin van de opwarming van de aarde neemt de sneeuwval en kou in de meeste Europese landen steeds verder af. Winters worden steeds zachter en zonniger. Een winter in Nederland heeft tegenwoordig een gemiddelde temperatuur van drie graden Celsius. Dat is nog steeds best koud, maar niet koud genoeg voor sneeuw en ijs.

Het is natuurlijk nog steeds wel mogelijk dat een winter kouder wordt dan normaal.
In de laatste paar jaren is het namelijk voor gekomen dat de Siberische vrieskou uit Rusland dankzij een draaiende luchtstroom zich over over Europa verspreidde, dat had tot gevolg dat de winters van 2009 tot 2012 weer relatief koud waren.
De winters die daarop volgde werden weer zachter, er waren soms zelfs gevallen waarin bomen en bloemen veel te vroeg begonnen te bloeien en insecten alweer overal rondvlogen.

Veel mensen zullen ook wel denken dat het veel fijner is als de winters iets warmer worden. Je hoeft jezelf niet zo dik in te pakken als je naar buiten gaat, de voorruit van de auto hoeft niet meer gekrabd te worden en de verwarming kan ook weer iets lager. Maar zelf vind ik dat de winter niet echt sfeer heeft zonder sneeuw en ijs. Als we kunnen schaatsen, sneeuwballengevechten kunnen houden en sneeuwpoppen kunnen maken vind ik een winter pas echt geslaagd.
Deze winter zit het er waarschijnlijk ook niet meer in dat we meer sneeuw en ijs krijgen.
Maar het weer is natuurlijk nooit honderd procent te voorspellen.
Dus heel misschien draait de wind volgende week, en krijgen we nog een winter vol sneeuw, ijs en heel misschien zelfs de elfstedentocht.

Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant