Afbeelding

Kickboksen is niet zomaar slaan en schoppen

Algemeen

'Niet opgeven.' 'Blijf ademen.' 'Niet tegen het hoofd.' 'Nog even volhouden.'

Door Astrid Potuijt

De kinderen trappen en stoten. Serieuze koppies. Bitjes in om het gebit te beschermen. Ze springen en draaien rondjes om trappen en stoten te ontwijken. 'Wissel', roept Roxana Gaal, de lerares, vanaf de zijlaan.
De kinderen geven een boks aan elkaar, horen de naam tegen wie ze nu 'moeten' en beginnen weer van voor af aan. Een kind klapt dubbel van een stoot in zijn maag, Roxana komt meteen aanlopen, neemt hem mee naar het bankje, maar na twee minuten staat hij weer op zijn benen om de volgende partij aan te gaan.
De tien kinderen die op maandagmiddag les krijgen in kickboksen hebben allemaal een groot uithoudingsvermogen, zijn lening en vooral sterk. Hijgend staan ze aan de kant als ze even pauze hebben. De gezichtsuitdrukking blijft serieus. Kickboksen is dan ook een serieuze sport. En helemaal in. Het lijkt de laatste jaren steeds 'gewoner' te worden om aan kickboksen te doen. Net zoiets als aan voetbal of dansen. Want ook de meiden worden hier goed vertegenwoordigd.

Tyreesha (13) en Quinty (11) zijn twee meiden die beiden al geruime tijd aan kickboksen doen. Tyreesha tweeënhalf jaar en Quinty zelfs al drieënhalf jaar. ,,Kickboksen is moeilijker dan het lijkt. Vooral in het begin was het vrij lastig om de combinaties te onthouden", vertelt Quinty. ,,We trainen twee uur per week. We zitten beiden in de Jeugdklasse", vult Tyreesha aan.

,,Kickboksen is zo leuk omdat je er zelfvertrouwen van krijgt, je ruzietjes op school hier op les kunt afreageren tegen bijvoorbeeld de boksbal en je wordt er sterk van", zegt Quinty. Ook jezelf kunnen verdedigen is een belangrijk punt. Daardoor voel je je veiliger.

De meiden hebben beiden pas aan een wedstrijd meegedaan. ,,We gaan altijd voor winnen", vertellen ze lachend.

Ook Sep en Djayden trainen op hetzelfde uur. De jongens zijn tien jaar en dikke vrienden sinds ze samen sporten. ,,Het is gewoon leuk", zegt Djayden. ,,Het is niet zomaar slaan en schoppen hoor", vult Sep aan. ,,Je leert hoe je je precies kunt uitleven en je mag het ook niet ergens anders gebruiken."

,,Maar als ik word geslagen op school, sla ik wel terug hoor", zegt Djayden. ,,Maar dat gebeurt niet vaak."

Als ik vraag naar hun kickboks-voorbeeld zeggen ze in koor: ,,Rico Verhoeven." Rico werd in 2014 wereldkampioen in het zwaargewicht bij Glory. Ook de jongens hebben beiden aan een wedstrijd meegedaan. Sep won en voor Djayden was het gelijkspel (onbeslist). Bang voor blauwe plekken zijn ze niet. Djayden kijkt zelfs een beetje verontwaardigd als ik dat vraag.

Ze moeten weer terug de les in. Scheenbeschermers aan, bokshandschoenen en op blote voeten nemen ze hun positie in. Serieus gaan ze weer aan de slag.

Ik doe een stapje terug, ze gaan tekeer… maar wel op een gecontroleerde manier. Leuk om al die kinderen zo ingespannen met de training bezig te zien.

Wij gingen langs bij Club-Active in Barendrecht. Roxana Gaal, voormalig wereldkampioen kickboksen, geeft daar verschillende lessen. www.club-active.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant