Afbeelding

Column Florian: Open avond

Algemeen

De maanden januari en februari zijn bijzondere maanden. Er ligt weer ijs op de sloten, hier en daar zelfs op de straat, waardoor je onderuitgaat, als je gewend bent aan hoge snelheden in de bocht. Maar niet alleen het weer is iets wat deze maanden weer bijzonder maakt. Op heel veel scholen door het hele land wordt hard gewerkt. In februari wordt de beruchte Citotoets weer gemaakt en als voorbereiding daarop wordt op het voortgezet onderwijs een open avond georganiseerd.

Meestal ging ik naar zo'n open avond om te kijken naar de gezellige sfeer die er dan hangt. Afgelopen vrijdagavond was het dan zo ver voor onze school, om de deuren voor onze toekomstige bruggers open te zetten. Leuk om te zien hoe iedereen druk af- en aanliep om van alles klaar te zetten en op te bouwen. Overal werden vrolijke posters opgehangen en alle lokalen werden klaargemaakt voor allerlei proefjes.

De debatclub was ook van de partij om een spannend debat te voeren. Zo stroomde de school dus vol met ouders en moedige groep achters om te kijken wat onze school in zijn mars heeft.

Een kleine rondleiding wat je op die avond kon bezichtigen; in de gymzaal werd een flitsende turnshow opgevoerd, op de eerste verdieping kon je een kijkje in de natuur nemen, op de tweede verdieping werd er Frans, Duits, Chinees en Spaans door elkaar gepraat. En op de derde verdieping was ons debat te volgen en werden er nog meer maatschappelijke dingen aangekaart en dan op de vierde verdieping kon je je artistieke vaardigheden verrijken. Kortom, een gezellig zooitje!

Nu een vraag voor u: wat is uiteindelijk het doel van zo'n open avond? Tuurlijk gebruikt een school deze avond als trekpleister. Leraren laten zich van hun allerbeste en vriendelijkste kant zien, maar o wee als je ze voor de klas hebt…

Voor de bovenbouwers betekenen nieuwe bruggers weer meer werk. Helpen met tassen sjouwen en lokalen aanwijzen. En o ja, 'bruggertjes' omverlopen… en weer overeind helpen.

Op de open avond werd er omgeroepen: 'Bent u altijd al benieuwd geweest naar het leven op deze school? Kom dan gauw naar lokaal …' Gekscherend hoorde ik iemand als antwoord in de gangen roepen: 'Ga je ze dat nu al vertellen?!'

Zo erg is het nou ook weer niet, maar ik zou toch eerder een alternatief voor de open avond voorstellen. Misschien een meeloopdag voor bruggers?

Advertenties uit de krant