Afbeelding

Lyan Leeuwenburg (53)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik kwam zeventien jaar lang bij basisschool De Ark als moeder van drie kinderen. Ik heb twintig jaar het kinderwerk in de Dorpskerk gedaan en sinds acht jaar zijn wij bezig om het Theehuys Polderzicht in de Zuidpolder te realiseren. Hiermee ben ik veel in de media geweest.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Tegenwoordig steeds vaker. Ik zeg natuurlijk gedag, maar weet niet altijd tegen wie.

Vertel eens wat meer over het theehuis.

Acht jaar geleden bracht voormalig wethouder Bas Nootenboom mij op een idee. Een theehuis starten in de Zuidpolder. Zoiets wilde ik al heel lang. We zijn er werk van gaan maken, maar door de wetgeving, aanvragen, wisseling van het college enzovoort, heeft het in totaal acht jaar geduurd. Aankomende zaterdag gaan we dan eindelijk open. We gaan natuurlijk thee serveren, maar zijn ook beschikbaar als ruimte voor feestjes. Mensen kunnen bij ons lunchen, versgebakken taart eten en buiten zitten op één van de terrassen.

En hoe zit dat met die theepotten?

Er stond eens in krant dat ik theepotten verzamelde voor het theehuis. Inmiddels heb ik al ruim honderd theepotten ontvangen. Ze komen overal vandaan, vaak ook nog met een verhaal. Soms worden ze anoniem voor de deur gezet. Heel leuk. In het theehuis hebben we bij de entree een speciale kast laten maken voor de theepotten.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 27 jaar getrouwd met John. We hebben drie kinderen. Alle drie wonen ze nog thuis. William (25), Lysanne (22) en Charlotte (16). Ook hond Scooby hoort bij ons gezin. Hij is alweer dertien jaar.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Mijn kinderen kunnen enorm lachen als ik, volgens hun, op mijn platvoeten door het huis ren als ik mijn mobiel hoor gaan. Ik lach natuurlijk met ze mee.

Wanneer was je het gelukkigst?

Ik ben meer van de geluksmomenten. Zoals met het hele gezin bij elkaar zijn, de was die aan de droogmolen hangt, de zon die naar binnen schijnt…

Waar ben je verdrietig om geweest?

Het verlies van mijn ouders. Vooral mijn moeder, zeven jaar geleden. Ik mis haar nog steeds.

Wie is je grote voorbeeld?

Mijn moeder. 'Niet klagen, maar dragen', was haar motto. Dat heb ik van haar overgenomen.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik hoop dat één van de kinderen over een jaar of tien het theehuis over wil nemen.

Welk talent zou je willen hebben?

Ik mis het talent om rust te nemen en te ontspannen. Dat zou ik wel willen hebben. Overdag op de bank zitten en een boek lezen bijvoorbeeld. Dat kan ik echt niet. Ik ben altijd bezig. Er is altijd wel wat te doen.

Wie zou je voor een dag willen zijn?

Ik zou weleens een dagje willen ruilen met een hotelreceptioniste. Vroeger was dat mijn droomberoep.

Hoe sta je 's morgens op?

Ik heb de ziekte van Ménière. Dat heeft met het evenwicht te maken. Daardoor sta ik heel rustig op, want het duurt even voordat mijn lichaam gewend is om van horizontaal naar verticaal te veranderen. Wel om halfzeven. Daarna meteen naar de hond en een was in de machine.

Wat zijn je hobby's?

Ik houd ervan om uit eten te gaan of een andere stad te bezoeken. Ook wandel ik eens per week met mijn vriendin Judith. Weer of geen weer, we gaan erop uit, praten elkaar bij en eindigen met een kop koffie bij haar thuis.

Wat vind je stom?

Rommel. Op dit moment staan er overal spullen van het theehuis door ons huis heen. Daar word ik onrustig van.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je hebt gekregen?

Dat was een bericht van Mariëlle, één van de taartenbaksters van het theehuis. Ze vroeg wat ze kon gaan bakken voor de opening op 4 februari. Ik heb nog niet geantwoord, maar ik ga voor de brownies. Die zijn echt heerlijk!

Wat is je favoriete quote?

'Count your blessings'. Ik ben een dankbaar mens.

Theehuys Polderzicht wordt zaterdag 4 februari geopend.

Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant