Afbeelding

Het nieuwe sparen

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week droom hij van een eigen eiland en zwembad in de tuin.

Iedereen heeft er natuurlijk wel een keer van gedroomd om een groot huis te hebben op een prachtig privé eiland, ergens in het Caraïbisch gebied. Voor de deur ligt je mega jacht voor anker en zelf lig je in je achtertuin aan het grote zwembad, terwijl een bediende je een drankje komt brengen.
Dit is natuurlijk het ideale leven, maar in de realiteit zijn er maar weinig mensen die zich die luxe kunnen veroorloven. Voor de normale mensen zit er niet veel anders op dan elke dag naar het werk gaan en af en toe wat op de spaarrekening storten om nog een keer wat geld over te houden om iets leuks te gaan doen. Maar de spaarrente is tegenwoordig historisch laag en om toch nog een leuk zakcentje over te houden, wagen steeds meer mensen zich in de wereld van de beurs.

Veel mensen zijn in het begin toch een beetje onzeker over het fenomeen beleggen. Het is iets waar alleen succesvolle zakenmensen uit het bedrijfsleven zich mee bemoeien en waar je veel verstand van nodig hebt. Als je er iets over googled krijg je allemaal moeilijke begrippen naar je hoofd geslingerd en zie je dat je al gauw een fortuin nodig hebt om te kunnen starten met beleggen.

Maar meestal valt dat allemaal wel mee. Als je je een beetje in de wereld van beleggen verdiept kom je er al gauw achter dat 'al die moeilijke begrippen' helemaal niet zo moeilijk zijn en de hoeveelheid geld waarmee je begint is ook helemaal zelf te bepalen. Beleggen valt, zoals zo veel andere dingen, gewoon te leren. En voor het rendement dat het je oplevert is het de moeite waard om te proberen.
Er zijn veel voorbeelden van mensen die een paar meevallers hadden, goede keuzes maakten en binnen twee jaar miljonair waren. Dat grote huis met een jacht voor de deur op een Caraïbisch eiland, komt dan toch wel ineens een stukje dichterbij.

Dus dacht ik bij mezelf, waarom ga ik het ook niet proberen?

Maar in de wereld van beleggen gaat niet alles over rozen. De koersen kunnen net zo hard omhoog als omlaag gaan en de net verdiende miljoenen kunnen ook zo weer in een paar euro veranderen. Aan het beursleven zijn risico's verbonden, dit is ook de reden voor veel mensen om net de laatste stap naar de beurs niet te maken. Het is daarom een kwestie van risico's spreiden en goed opletten op alle factoren die de beurs beïnvloeden. Als dat op orde is blijft er aan het eind van het jaar meestal toch wel een positief rendement over.
Er zijn tegenwoordig ook hele handige apps waarmee het beleggen makkelijker en toegankelijker is geworden. Een voorbeeld daarvan is BUX. In deze app kun je met een simpele druk op de knop voorspellen of een aandeel omhoog of omlaag gaat. Je bepaald zelf wanneer je je zogenaamde positie sluit en de winst (of het verlies) is meteen van jou. Het nadeel van deze app is wel dat je alleen in aandelen en valuta kan handelen, dus er zijn minder mogelijkheden dan op de echte beurs.

Als je besluit om te gaan beleggen is het trouwens niet noodzakelijk om dat zelf te gaan doen. Er zijn ook speciale fondsen die voor jou kunnen beleggen.
Dat is handig als je zelf niet veel tijd hebt of het toch te ingewikkeld vindt.
Maar de mensen van het beleggingsfonds willen zelf natuurlijk ook geld zien en daarom zijn de kosten hiervan hoger.
Tegenwoordig is de beurs voor steeds meer mensen toegankelijk en zijn er daarom ook steeds meer mensen op de beurs actief om toch nog wat extra's te verdienen. Over een jaar ben ik al weer bijna 17 jaar en is het tijd voor mijn rijbewijs en over twee jaar ga ik alweer studeren! Dus daarom dacht ik bij mezelf, waarom ga ik het ook niet proberen? Misschien gaat het wel goed en dan zit ik over twee jaar ook bij het zwembad van mijn grote huis op een Caraïbisch eiland met een jacht voor de deur!

Reageren op deze column kan via redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant