Afbeelding

Column Florian: Yvon Jaspers in Barendrecht en geen schrikkeldag

Algemeen

De deurbel kan niet op een ongelukkiger moment gaan. Ik zit aan de ontbijttafel in mijn grijze badjas. Precies als ik hap van een boterham met jam naar mijn mond wil brengen, gaat het snerpende belletje van de voordeur. Zuchtend sta ik en op en vraag me echt af wie er op dit onmogelijke uur bij de familie Pronk iets wil vragen of verkopen. Geen bezoek verwachtend, ben ik toch benieuwd wie er op dit tijdstip aan de bel trekt en kijk ik door het raam van de voordeur om te zien wie er staat. Op dat moment sta ik even aan de grond genageld. Zo iemand verwacht je 's morgens niet voor de deur.

Als de deur openzwaait, wordt er gelijk een microfoon de gang ingeduwd en een camera op mijn verbaasde gezicht gericht. Er komt fluisterend een 'goedemorgen' uit mijn mond. En dan zegt Yvon Jaspers (want dat is de ochtendbraker): 'Goedemorgen Florian, ik heb leuk nieuws voor jou. Op de redactie zijn honderden brieven voor jou binnengekomen en die komen wij afleveren.'

Door getrek aan mijn mouw, zie ik dat ik achter mijn bureau aan een column zit te werken. Naast mij staat mijn broertje die zegt dat we beneden kunnen eten.

Pfff… was dat even schrikken. In werkelijkheid overkomt dit alleen een vrijgezelle boer en zoals mijn opa altijd zegt: 'Je bent als boer geboren en dat wordt je niet.' Vrijgezel ben ik nog wel, maar boer...

Ook Valentijn is allang geweest, dus die kaarten heb ik allemaal al gehad…

O wacht, is het dan misschien omdat Yvon mensen zoekt die én vrijgezel én op schrikkeldag jarig zijn. Tenslotte ben ik een van de elfduizend mensen die op schrikkeldag jarig is.

Ooit in het verleden hebben een paar mensen ontdekt dat de aarde rond de zon draait in niet 365 maar in 365,2421 … dagen. Dat betekent dus, dat die kwart dag er ook een keer moet zijn. Zo hebben ze besloten om in februari om de vier jaar een 29e dag in te voeren, zodat die kwart dag om de vier jaar ook op de kalender staat.

Maar daarbij hebben ze niet nagedacht over de mensen die op deze dag geboren worden… Want deze mensen, waarvan ik er eentje ben, kunnen alleen maar om de vier jaar hun verjaardag écht vieren.

Kortom, ik zal nog drie jaar moeten wachten voordat Yvon Jaspers bij mij op de stoep staat met een zak verjaardagskaarten…

Advertenties uit de krant