Afbeelding

Versnipperde politiek

Algemeen

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Hij buigt zich deze week wel over de grote verdeeldheid in de politiek. Wat een chaos!

Op 15 maart is het zo ver, de verkiezingen. Er wordt in Nederland gestemd voor een nieuw kabinet. Een kabinet dat ons land voor de komende vier jaar moet gaan regeren. Maar met de verdeeldheid die tegenwoordig steeds groter wordt, zijn er steeds meer mensen die zelf de politiek in willen. De grote verdeeldheid in Nederland heeft er dit jaar zelfs voor gezorgd dat er maar liefst 28 partijen zijn die mee willen doen aan de verkiezingen. Dat maakt de politiek er niet beter op.

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat iedereen het recht heeft om zelf een partij te beginnen, en daar is dit jaar veel gebruik van gemaakt. Er zijn massaal nieuwe partijen bijgekomen van mensen die het niet eens zijn met de huidige politieke situatie.
Denk bijvoorbeeld aan Sylvana Simons met 'Artikel 1', die iets wil doen aan discriminatie en wil zorgen dat er meer gelijkheid in Nederland komt. Of de partij 'Niet Stemmers', die er voor wil zorgen dat er meer mensen in Nederland gaan stemmen. Wat opvalt aan deze partijen is wel dat ze allemaal voor maar één standpunt staan. De ene partij wil minder discriminatie, een andere partij wil dat kiezers meer betrokken worden bij politieke besluiten en weer een andere partij wil dat er meer kiezers gaan stemmen.
Ze hebben dus allemaal één richtlijn, maar hoe zit het met alle andere politieke vraagstukken?

Wat gaan al die nieuwe partijen doen als er in de Tweede Kamer straks een vraagstuk over ouderenzorg voorbij komt? De grootste partijen hebben in hun verkiezingsprogramma duidelijk aangegeven wat hun mening is over ouderenzorg en hoe ze die willen veranderen, maar sommige nieuwe partijen besteden daar geen aandacht aan. Er zijn zelfs nieuwe partijen die niet eens een verkiezingsprogramma hebben!

Hoe weet je nou dat de partij op wie jij wilt stemmen wel volledig jou mening deelt?

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de partij 'Niet Stemmers'. Hun uitgangspunt: "In het parlement zullen wij nooit stemmen." Wat gebeurt er dan als die partij de meerderheid in de Tweede Kamer krijgt? "Er wordt in de Nederlandse politiek helemaal niks meer gedaan, want een nieuw wetsvoorstel of plan krijgt nooit de meerderheid van de stemmen. De meerderheid stemt namelijk helemaal niet."

Het gevolg van die te kleine of ontbrekende verkiezingsprogramma's kan ook zijn dat de partij op wie jij hebt gestemd uiteindelijk een hele andere mening over bijvoorbeeld onderwijs blijkt te hebben. Daardoor worden er in de Tweede Kamer plotseling allemaal besluiten genomen waar jij het niet mee eens bent. "In het verkiezingsprogramma stond alleen maar dat ze iets wilde doen aan de discriminatie in Nederland, niet dat ze wilden dat elk kind verplicht moet gaan studeren nadat ze van de middelbare school afkomen!". Dit soort partijen maken het kiezen er dus ook moeilijker op, want hoe weet je nou dat de partij op wie jij wilt stemmen wel volledig jou mening deelt?

Er zijn natuurlijk ook mensen die gewoon helemaal klaar zijn met de politiek. Ze zijn het oneens met hoe het nu allemaal in Den Haag verloopt en willen gewoon verandering. Voor hun is dat de reden om op zulke partijen te stemmen. Maar de vraag is of dit wel verstandig is. De politiek is niet zomaar een spelletje waarmee je kunt stoppen als je het niet meer leuk vindt. Het is van belang dat de Tweede Kamer een organisatie blijft die in staat is om het land te besturen, en dat gaat niet als er allemaal kleine partijtjes met een halve mening in zitten. Dat je het niet eens bent met hoe het nu gaat en verandering wil, is helemaal oké. Maar een versnipperde politiek levert chaos op, en van chaos is nog nooit iemand wijzer geworden.

Reageren kan via
www.deschakelbarendrecht.nl.
Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant