Afbeelding

Column Florian: Strijd om het Torentje

Algemeen

De strijd om het belangrijkste en meest bekende gebouw aan de Hofvijver van Den Haag is al een aantal weken aan de gang. Het Torentje… een achthoekig gebouw met uitzicht over de Hofvijver zorgt ervoor dat de minister-president rustig kan bellen en overleggen met zijn ambtenaren.

Dit gebouw is voor veel politici het einddoel van de campagne. Twee weken geleden gingen ze het land in om stemmen te winnen, gewapend met een scherpe boodschap: 'Het moet anders'. En na de kabinetsformatie zullen we weten wie zijn bureau mag inrichten in het Torentje als minister-president.

Maar wat is nu de reden dat ze dat Torentje willen bemachtigen? Is dat omdat ze het echt anders willen zien in Nederland? Dat ze bijvoorbeeld echt geven om de heersende waarden en normen en dat ze echt een vleestaks willen invoeren?

Of bestaat er nog een andere reden?

Vroeger werd het Torentje beheerd door een kastelein, die tegelijk beheerder was van het Binnenhof. Daarom fungeerde het Torentje in die tijd als herberg en had daarom ook een wijnkelder. Ik ben weleens benieuwd of die wijnkelder nog bestaat, anders weet ik wel wat die minister-president heel de dag doet en waarom iedereen dat Torentje in wil…

Sinds 1789 herbergt de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in dit gebouwtje en sinds 1849 zit de voorzitter van de ministerraad en dus de minister-president te werken aan de Hofvijver.

Twee weken geleden liep ik stage bij de politieke redactie van de Volkskrant en was ik iedere dag op het Binnenhof te vinden. In de buurt van de 'patatbalie' - balie waar je geen patat koopt, maar politici spreekt - ging ik in gesprek met Pechtold over het onderwijs, sprak ik staatssecretaris Van Rijn over zijn functie als staatssecretaris van Volksgezondheid en zag ik Wilders voorbij stormen met de pers op zijn hielen. Kortom, je ziet het hele politieke klimaat langskomen. En zo heb ik de laatste weken van kabinet Rutte-II meegemaakt.

Na het ontvangen van de uitslag, begint het interne overleg wie de komende periode in het Torentje mag bivakkeren. Wie zal het zijn?

Florian

Advertenties uit de krant