Afbeelding

Column Florian: Pejoratief of melioratief gedrag

Algemeen

Luidruchtig toeteren, iedere keer een dot gas geven, uit het raampje hangen, bumperkleven, schreeuwen. Ik kan zo nog even doorgaan. U kent ze vast wel. Mensen die in het verkeer vaak een 'beetje' geïrriteerd overkomen. Zeker wanneer iemand staat te dagdromen achter een verkeerslicht wat op groen staat. Iedereen staat dan vaak al op zijn achterste poten, voordat degene achter het stuur de kans krijgt om te reageren met een druk op het gaspedaal.

Maar niet alleen achter het verkeerslicht zijn de hoofden gauw rood, maar ook op straat kunnen de gemoederen hoog oplopen. 'Kom dan!' of 'Wat had je nou?!' zijn ook standaard openingszinnen. De confrontatie die daarop volgt is dan ook niet van vriendschappelijke aard.

Typeert een beetje onze samenleving. De schuld ligt altijd bij iemand anders en om dat maar eens goed duidelijk te maken gaan die wenkbrauwen zo ver mogelijk naar beneden en kun je de rimpels in iemands voorhoofd niet meer tellen (zoveel zijn het er).

Vorige week maakte ik het gewoon mee. De zon scheen, het was heerlijk weer. Je zou zeggen geen vuiltje aan de lucht. Al wachtend op groen licht, was een autobestuurder zich gaan ergeren aan zijn 'medebroeder' die voor hem stond. Druk gebarend met een van zijn middelste vingers probeerde hij de autobestuurder voor hem te dwingen door rood te rijden. Er reed tenslotte geen verkeer en dan kan je makkelijk door rood. Die verkeerslichten snappen er uiteindelijk toch niks van…

Verbaasd keek ik naar dit gedoe en vroeg me daadwerkelijk af waarom zoveel mensen zo weinig geduld hebben en zo boos kunnen worden om, mijns inziens, niets. Misschien leuk om eens te onderzoeken waar zulk pejoratief gedrag vandaan komt.

Nu even een ander bijna utopisch uiterste. Hoe zou de wereld eruit zien met alleen maar vrolijke mensen? Melioratief gedrag vertonen door bijvoorbeeld de deur voor een ander open te houden, geduldig wachten voor een stoplicht, vriendelijk glimlachen en je hand opsteken naar elkaar.

Tuurlijk snap ik dat dat teveel van u gevraagd is…

Ten slotte is het woord pejoratief natuurlijk makkelijker dan melioratief…

Advertenties uit de krant