Afbeelding

KrantDessert 26 april 2017: Oranje bij Kleurrijk

Algemeen

Op Koningsdag kleuren de straten oranje, worden er op straat spulletjes verkocht door de kinderen, dragen de mensen oranje kleding, is er vaak kermis en worden er op verschillende plekken echte Hollandse spelletjes gespeeld. Hollandser krijg je het volgens mij niet. Als contrast besloten we voor deze KrantDessert bij Kleurrijk Barendrecht op bezoek te gaan. Uiteraard met een grote tas oranje spullen.

Door Astrid Potuijt

Bij Kleurrijk krijgen allochtone vrouwen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, te oefenen met de taal en vragen te stellen. De kinderen worden beziggehouden met leuke knutselprojecten. Iedere week zijn er rond de twintig vrouwen met hun kinderen. Zo'n groep bestaat dus al snel uit zestig personen. Deze middag zitten de dames op de bank thee te drinken en met elkaar te kletsen. De kinderen zijn aan het verven. Sylvia van Dessel en Jolanda Bogerd lopen er tussendoor. Zij zijn de initiatiefneemsters van Kleurrijk en helpen de mensen op weg en maken vooral veel plezier met de kinderen.

Zodra de kinderen de oranje hoedjes, boa's en zonnebrillen in het oog krijgen, worden ze nieuwsgierig. Voorzichtig zet het eerste kind een bril op, waarna er meer kinderen volgen. Verkleden is altijd leuk. Voor deze kinderen is Koningsdag net zo gewoon als voor andere kinderen. De meeste werden in Nederland geboren en weten dus niet beter.

Dat geldt niet voor de moeders. Maliha bijvoorbeeld. Zij komt uit Afghanistan en kwam twaalf jaar geleden naar Nederland. ,,Ik keek mijn ogen uit", vertelt ze. ,,Een kermis kende ik niet. Maar mij zal je ook niet snel in een attractie zien. Ik word er al misselijk van als ik er naar kijk."

De vrijmarkt vindt ze erg leuk. Ze struint de markt af met haar kinderen. Haar man is fanatieker. ,,Hij gaat alle vrijmarkten in de omgeving af. Op zoek naar antieke spulletjes. Maar ik blijf gewoon in Barendrecht met de kinderen."

Nawal en Faitha komen uit Marokko. ,,Op de vrijmarkt gaan we op zoek naar speelgoed en kleren voor de kinderen", vertellen de dames. Ze vinden Koningsdag leuk. Maar hebben er niet echt iets speciaals mee.

Deepa uit Inda kwam in 1996 al naar Nederland voor de liefde. Ze leerde haar inmiddels ex-man kennen tijdens haar werk als stewardess. Haar eerste Koninginnedag kan ze zich nog goed herinneringen. ,,Mijn schoonzus nam me mee naar de vrijmarkt en de kermis. Ik vond het heel gezellig en leuk." En nog steeds loopt Deepa graag over de vrijmarkt.

De kinderen poseren graag voor de foto. Met grote zonnebril en zonder. Het maakt ze niets uit. We laten de oranje spullen achter, als we vertrekken. Daar weten deze kinderen wel raad mee. Ik ben benieuwd of ik ze tegenkom op de vrijmarkt. Makkelijk te herkennen, kindjes met te grote zonnebrillen en oranje boa's.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant