Afbeelding

'Isaïas is dankzij zijn baan opgebloeid'

Algemeen

BARENDRECHT - Bij de gemeente zeiden ze net iets te vaak dat hij geduld moest hebben. Dat hij binnenkort heus wel werk zou vinden. Maar in een café in Rotterdam, de huiskamer van veel Eritreeers hoorde Isaïas Mighina Tekoa andere verhalen. ,,Veel Eritreeërs zijn werkloos. Sommigen al meer dan tien jaar.,,
De 33-jarige Isaïas vluchtte in augustus 2012 via Soedan naar Nederland. In januari 2013 kreeg hij een flat in Barendrecht. Hij deed een paar uurtjes in de week vrijwilligerswerk, als tuinman en in een kringloopwinkel. Te veel vrije tijd bleek niet goed: 'Ik kreeg hier in Nederland al na twee maanden een verblijfsvergunning. Daaruit blijkt dat mijn vluchtverhaal heftig was. Al die tijd thuis op de bank... Al de angst, al die pijnlijke herinneringen aan Eritrea: dat maakt je gek', zegt Isaïas.

Jobcoach Ad Besems, vrijwilliger in het team van Projectcoördinator Arbeidsparticipatie André Roberts, hielp hem in december 2016 een baan te vinden, als logistiek medewerker bij BUVA BV, een groothandel in bouwproducten. Op drie minuten fietsen van zijn huis.

Er moet iets meer moeite worden gestoken in het werven van vluchtelingen

,,Ik heb zijn cv opgestuurd en een voorgesprek met de werkgever gevoerd', vertelt Ad. 'Toen Isaias zich op donderdag meldde, kreeg hij meteen een rondleiding en werd hem gevraagd of hij de volgende maandag kon beginnen. Na vier jaar thuis zitten, ging het ineens supersnel."

De beste manier om vluchtelingen zoals Isaïas te laten integreren en een gevoel te geven dat ze erbij horen, is ze daadwerkelijk deel te laten nemen aan onze maatschappij, zegt algemeen directeur Rien Wisse van BUVA. 'Het 'zelf je brood verdienen', is belangrijk voor je gevoel van eigenwaarde.' Maar het mes snijdt aan twee kanten, zegt Rien Wisse. ,,We kweken hierdoor begrip. Het is voor mijn werknemers beter nieuwkomers een bijdrage te zien leveren dan dat ze alleen de vervelende verhalen op internet en in de media lezen. Over problemen die ze geven."

,,Isaïas is nog wat stil tussen zijn nieuwe collega's", vertelt de algemeen directeur. ,,Maar voor zover ik kan beoordelen heeft hij het naar zijn zin en gaat de samenwerking met zijn directe collega's goed". De nieuwe werknemer past zich dus snel aan. Het bedrijfsleven dient zich aan de andere kant ook aan te passen, volgens Rien Wisse. ,,Er moet iets meer moeite worden gestoken in het werven en begeleiden van vluchtelingen. En het rendement ligt in de beginfase misschien wat lager. Maar uiteindelijk is dit goed voor de nieuwkomers èn voor de werkgevers en op de werkvloer." Dit is een moeilijke groep, Het is als jobcoach soms trekken, sleuren, kletsen als Brugman, activeren, motiveren. Maar als het lukt... ,,Dit is zó mooi. Isaïas is dankzij zijn baan opgebloeid en heeft nu weer perspectief", zegt jobcoach Ad trots.
,,Nu zit ik 's avonds op de bank met een moe lichaam in plaats van een oververmoeid hoofd", zegt de Barendrechtse Eritreeër lachend. ,,Het is best wennen. Maar ik ben zó blij met deze kans."

Advertenties uit de krant