Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: 13 reasons why

  •   71 keer gelezen

Melvin is 16 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week kijkt hij Netflix.

Op 31 maart heeft Netflix een nieuwe serie gelanceerd: 13 reasons why. De door Selena Gomez geregisseerde serie, is op dit moment een enorme hit. Binnen een week stond hij op nummer één van de best bekeken series dit jaar. Bijna iedereen heeft hem gebingewatched en bijna iedereen praat erover. Maar de serie wordt nu ook al de meest controversiële serie van het jaar genoemd en hij zorgt ook voor een hoop opschudding.

13 reasons why gaat over een meisje, Hannah Baker. Ze is 16 jaar oud. Of eigenlijk, was 16 jaar oud. Ze heeft namelijk zelfmoord gepleegd. Voor haar dood had ze een aantal tapes opgenomen. 13 tapes met 13 redenen waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. ,,Pak een snack en ga lekker zitten, want ik ga dadelijk mijn levensverhaal vertellen. Of beter gezegd, waarom mijn leven eindigde." Zo begint de eerste tape. Elke tape gaat over een ander persoon, en hoe die persoon verantwoordelijk is voor Hannahs dood.

Het is een heel ingrijpend verhaal. Je wordt meegenomen in het leven van Hannah en haar nabestaanden en ziet hoe het leven van een meisje langzaam maar zeker geruïneerd wordt. Maar de serie doorbreekt ook het grote taboe rond zelfmoord. Je ziet wat de gevolgen van een zelfmoord zijn en de serie maakt zelfmoord bespreekbaar. Daardoor is er ook een grote discussie over de serie ontstaan: is de serie nu goed of slecht?

De meningen daarover zijn heel erg verdeeld. Sommige mensen denken dat de serie gaat leiden tot kopieer gedrag, mensen zien een zelfmoord en gaan daardoor ook zelfmoord plegen. In de laatste aflevering van de serie is namelijk te zien hoe Hannah haarzelf vermoord. Veel mensen denken dus dat mensen met ideeën over zelfmoord zo een makkelijke manier om jezelf te vermoorden in hun schoot geworpen krijgen.

Anderen mensen vinden de zelfmoord scene juist goed. Je ziet hoe pijnlijk het is om zelfmoord te plegen, en daardoor wil je juist geen zelfmoord plegen. Maar ja, wat is nu de waarheid?

Ook zijn er veel mensen die vinden dat '13 reasons why' een zelfmoord romantiseert. Het is een serie vol met cliffhangers en spannende gebeurtenissen, daardoor wordt de serie door veel mensen gewoon als entertainment gekeken. Maar ook het feit dat Hannah de 13 tapes heeft opgenomen vinden veel mensen verkeerd. Die tapes zijn eigenlijk gewoon wraak. Wraak op iedereen die Hannah ooit iets aangedaan heeft. Door de tapes voelen de mensen die Hannah gepest hebben zich schuldig en de tapes vormen een chantagemiddel. Degene die de tapes heeft, kan ze openbaar maken, waardoor het leven van de 13 mensen ook geruïneerd wordt. Er zijn dus mensen die vinden dat deze serie laat zien dat zelfmoord weldegelijk een goede oplossing is. Door zelfmoord te plegen en die tapes te maken kan je namelijk wraak nemen op de mensen die jou iets aangedaan hebben. Maar zelfmoord moet natuurlijk nooit een optie zijn.

De schrijvers van 13 reasons why blijven er echter bij dat deze serie ervoor zal zorgen dat minder mensen zelfmoord zullen plegen. Hun intentie was om zelfmoord bespreekbaar te maken, en om ervoor te zorgen dat mensen de gevolgen van een zelfmoord zien. Ze vinden daarom dat hun missie geslaagd is.

Zelf weet ik niet echt wat ik ervan moet vinden. Ik vind het goed dat de serie zelfmoord bespreekbaar maakt, maar ik snap ook waarom mensen vinden dat  zelfmoord geromantiseerd wordt. Het is een serie die je echt aan het denken zet en ik vind ook dat iedereen hem moet zien. Maar of de serie nu goed of slecht is, is voor iedereen anders.


Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

reageer als eerste
Meer berichten