Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Idiosyncratisch personage

  •   71 keer gelezen

Iedereen maakt keuzes. Iedere dag, iedere minuut, iedere seconde. Wanneer kom ik uit bed? Wat trek ik aan? En wat eet ik vandaag? Dit is nog maar een fractie van de keuzes die je op een dag maakt. En deze zijn nog niet eens heel erg belangrijk (alhoewel je niet te laat wilt komen, er een beetje fatsoenlijk uit wilt zien en toch wel iets lekkers wilt eten…).

Maar de vraag: 'Wat wil je in de toekomst worden of gaan doen?' blijft als een donkere lucht boven het hoofd van een puber hangen. Want hoe kunnen mensen nu van je verwachten dat je op je zestiende, zeventiende of achttiende gewoonweg één studie of baan uit het grabbeltonnetje van de maatschappij kunt pakken? En wil je daarna 'aan de bak'? Dan is de vraag die hierbij de kop opsteekt: hoe kan ik me in de toekomst onderscheiden van de ander? Mijn antwoord luidt: idiosyncratisch-zijn!

Idiosyncratisch-zijn is echt even een knop omzetten. (Idiosyncratisch is dat je een eigen, afwijkend karakter hebt ten opzichte van andere mensen). Verwar het gerust met het woord 'idioot', want dat soort mensen zijn meestal ook afwijkend qua gedrag.

Het gevoel dat je soms net een grote grijze muis bent in de grote mensenwereld, zou een goed voorteken zijn om eens je idiosyncratische jasje uit de kast te halen. Dat kan letterlijk, zoals de tweelingbroers Brinks, die ik vorige week in de winkel hielp, maar ook figuurlijk.

Aan de ene kant is het zo dat we onze keuzes aanpassen aan de keuzes van de massa. Daardoor wordt het aan de andere kant ook wel makkelijker om je weer te onderscheiden. Het enige wat je moet doen is tegen de stroom inzwemmen.

Maar zodra je dat doet, wordt er vreemd naar je gekeken. Je wordt afgestraft, terechtgewezen of gecorrigeerd, als je maar even afwijkt van de rest van de groep.

Jammer toch? Juist de idiosyncratische mensen maken het leven zoveel gezelliger. Zij durven eigenwijs hun 'eigen wijze' van leven te volgen.

De volgende keuze is aan jou: Meegaan met de massa of idiosyncratisch laten zien wat je waard bent?

Florian

reageer als eerste
Meer berichten