Logo deschakelbarendrecht.nl
Jamie

Column Jamie: Kinderen en volwassen daden

  •   62 keer gelezen

Het is 13 april 2016. Op deze dag plegen de Britse Kim Edwards en haar vriendje Lucas Markham twee moorden. De moeder en het zusje van Kim worden om het leven gebracht door middel van messteken. De reden voor de moord was dat Kim altijd het gevoel heeft gehad dat haar moeder meer van haar zusje hield dan van haar. Haar zusje werd 'alleen maar' vermoord om haar het leed van haar overleden moeder te besparen. Zowel Kim als Lucas waren toen veertien jaar oud.

Groot Brittanië was in shock. Volgens het Britse rechtssysteem zouden beide tieners twintig jaar moeten krijgen voor deze moordpartij. Ze kregen echter 'maar' 17,5 jaar. Wel werd hun identiteit bekend gemaakt. Allebei de kinderen hebben geen spijt van hun daden; ze zijn zelfs opgelucht dat ze het hebben gedaan.

Ik denk dat wij in Nederland een voorbeeld moeten nemen aan de Engelse rechtspraak. Afgelopen weken was ons land geschokt door de moord op de veertienjarige Romy en Savannah. Romy is waarschijnlijk eerst verkracht en daarna vermoord door een jongen van veertien jaar die ze kende via school. De jongen kan maximaal één jaar celstraf krijgen voor wat hij heeft gedaan met Romy.

Uiteraard is één jaar veel te weinig. In Nederland zijn wij vaak veel te mild met straffen geven voor misdaden. Kim en Lucas werden veroordeeld tot 17,5 jaar celstraf. Ik vind dit verschil in aantal jaren héél groot en zeker niet terecht. 

Kinderen van veertien horen namelijk niet te weten hoe ze iemand moeten verkrachten of vermoorden. Er is geen enkel argument wat een moord of verkrachting goed kan praten, ook al zijn ze gepleegd door kinderen. Ik las deze week ergens een reactie van een meneer die zei: 'Als kinderen een volwassen misdaad plegen, moeten zij voor hun straf worden gezien als een meerderjarige en dus ook als een meerderjarige berecht worden'. Deze man heeft zeker weten gelijk!

In wat voor wereld leven we dan ook, dat we over dit soort dingen moeten nadenken en dat ze überhaupt gebeuren?

Jamie

reageer als eerste
Meer berichten