Afbeelding

Column Florian: Memoires rond een verkeerslicht

Algemeen

Na de druk op het knopje van het verkeerslicht volgen er enkele lusteloze minuten. En wat is er op dat moment niet makkelijker en onweerstaanbaarder om even je mobiel te pakken en weg te zinken in wat te zien is op het schermpje? En vaak vergeet je het apparaatje nog weg te stoppen ook en voor je het weet, ben je druk WhatsAppend over straat aan het zwalken.

Laatst werd ik er zelf op betrapt (nee, ik betrapte niet mezelf erop) door een wat oudere dame. Ik was druk bezig met mijn mobiel en fietste zelfs met mijn handen los, toen zij me inhaalde en lachend aankeek. Langzaam schudde ze haar hoofd en zei: ,,Weet je niet hoe gevaarlijk dat is?".

Goede vraag eigenlijk. Het is zo'n lekkere retorische vraag, waar je 'ja' op kan antwoorden. Doe je dat, dan weet je waarschijnlijk juist niet hoe gevaarlijk het is! Anders zou je het niet doen, toch?

De verdere fietstocht had ik een gesprek met de vrouw, die schuldbewust bekende dat ze toch ook weleens met haar telefoon op de fiets zat.

Ze noemde een voorbeeld van hoe het verkeerd kan gaan: Tommy Boy Kulkens. Een dertienjarig jongetje dat in Rotterdam was omgekomen omdat hij met zijn mobiel bezig was terwijl hij deelnam aan het verkeer.

Vorige week is op die plaats waar hij is omgekomen een bijzonder verkeerslicht gekomen. Als je op het knopje drukt om over te steken, klinkt de afspeellijst die Tommy Boy als laatste in zijn leven heeft gehoord. Hij was er mee bezig toen hij op de fiets zat en geschept werd door een auto. Op een schermpje aan de paal is de volgende tekst te zien: 'Tommy-Boy Kulkens overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist.'

Een waarschuwing voor mij dus. Volgende keer mijn mobiel maar in de zak houden. Gekscherend zei de vrouw voordat ze een zijstraat invloog: ,,De volgende keer dat je met je mobiel fietst, moet je maar aan mij denken!"

Florian

Advertenties uit de krant