Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Nieuw seizoen van Game of Thrones

  •   18 keer gelezen

Melvin is 16 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week wil hij Game of Thrones kijken, maar dat is niet zo eenvoudig.

Deze week gebeurde het dan eindelijk. Na meer dan een jaar wachten kwam de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Game of Thrones uit. Zelf kon ik niet wachten tot het nieuwe seizoen eindelijk zou beginnen. Het was al maanden geleden dat ik de laatste schokkende aflevering van seizoen zes gezien had en ik moest weten hoe het nu verder zou gaan. Toen maandag 17 juli steeds dichterbij kwam, de dag waarop het allemaal zou gebeuren, besloot ik daarom om HBO te nemen. Dan zou ik lekker op de bank kunnen liggen terwijl ik naar mijn favoriete serie keek. Een geweldig plan! Alleen liep het niet allemaal zoals gepland.

HBO, de maker van Game of Thrones, besloot vorig jaar namelijk om te stoppen met uitzenden in Nederland. Shows als Game of Thrones, True Detective en vele andere zouden hierdoor niet meer beschikbaar zijn in Nederland. Gelukkig kwam het moederbedrijf van Ziggo, dat ook deels eigenaar van HBO is, net op tijd als redder in nood met een plan om HBO series exclusief op Ziggo aan te bieden. Nederlanders kunnen dus nog steeds genieten van de award-winnende series! Dan moet je alleen wel klant van Ziggo zijn én een extra Movies XL pakket hebben voor (maar) 12 euro per maand.

De ruim dertien miljoen mensen in Nederland die geen Ziggo hebben, waaronder ik, hebben dus ogenschijnlijk dikke vette pech. Het lijkt erop dat de enige optie om Game of Thrones te kijken is door een Ziggo abonnement te nemen. Maar schijn bedriegt. Een Ziggo abonnement nemen is namelijk de enige légale manier om de serie te kijken. Op het internet wemelt het van de illegale sites die de nieuwste aflevering van je favoriete serie gratis en voor niets op het internet zetten. Gewoon even googlen en alles wat je wilt zien, is binnen handbereik.

Officieel heet dat piraterij. Je vaart dan niet plunderend over de zeeën, maar steelt vanuit je luie stoel dingen op het internet. Een toepasselijk voorbeeld hiervan is de site Pirate Bay, alle series die je kunt bedenken zijn hierop te downloaden. Je moet dan wel even heel behendig alle advertenties wegklikken en mogelijke virussen omzeilen, maar als dat eenmaal gebeurt is, kun je lekker genieten van je serie zonder een cent te betalen. Vaak zijn de gedownloade bestanden ook nog van hoge kwaliteit en zit er ondertiteling bij, dus waarom zou je ooit nog anders willen?

De politie probeert dit allemaal natuurlijk wel tegen te gaan, maar voor elke site die uit de lucht wordt gehaald komen er tien nieuwe bij. Mensen ervoor straffen word nog lastiger, want hoe weet je wie wat gedownload heeft? Het is daarom tegenwoordig op school ook de normaalste zaak van de wereld om op internet alles te kijken wat je wilt. Iedereen wil er natuurlijk bij horen en wil volledig op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in de nieuwste en beste series.

Toen ik vorige week maandag dus niet over een legale manier beschikte om Game of Thrones te kijken, zag ik geen andere optie dan ook maar het internet op te gaan. Ik had er heus wel voor willen betalen, maar ik kan niet in m'n eentje plotseling overstappen naar Ziggo.

Game of Thrones is op dit moment ook de meest illegaal gedownloade serie ooit. Je kunt dan denken: mensen moeten hier maar mee stoppen. Maar ik leg de schuld ook voor een deel bij de providers en streamingsdiensten. Ze claimen allemaal de auteursrechten op verschillende series, en voor elke serie die je wil zien heb je weer een ander platform nodig. Het is dus aan hen om hit-series als Game of Thrones beter beschikbaar te maken. Mensen zullen dan niet meer geneigd zijn om de illegaliteit in te gaan.

 

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>