Logo deschakelbarendrecht.nl

Laatste deel houtwerk Dorpskerk wordt gerestaureerd

  •   15 keer gelezen

BARENDRECHT - Tijdens de Open Monumentendag konden bezoekers van de Dorpskerk zien dat een deel van de houten lambrisering in de kerk momenteel ontbreekt. Het wordt gerestaureerd.

Nagenoeg geheel het monumentale houten interieur van de Dorpskerk is in de jaren 2015 en 2016 gerestaureerd door de firma Hekkers & Van 't Spijker uit Wilp. De financiering ervan werd grotendeels verzorgd door de stichting Vrienden van de Dorpskerk. Ook kon gebruik worden gemaakt van enkele legaten van overleden gemeenteleden. De omvangrijke financiering was echter niet voldoende om ál het monumentale houtwerk te restaureren. De eeuwenoude lambrisering tegen de noordelijke muur moest nog even op restauratie wachten.
Begin 2017 heeft de Stichting Vrienden van de Dorpskerk ook deze financiering toegezegd en is de uitvoering van het restauratiewerk opgedragen aan Hekkers & Van 't Spijker. Begin september 2017 zijn de werkzaamheden aangevangen.

Met dit project zal het laatste onderdeel van een jarenlange restauratie van het interieur van 'het oudste huis van Barendrecht' worden afgerond.

Bij de restauratie van de binnenmuren van de Dorpskerk in 2013 kon de muur achter deze lambrisering niet worden gerestaureerd. Het was daarom best spannend om te zien wat de kwaliteit van dit gedeelte van de muur achter de lambrisering zou zijn. Tot grote opluchting van kerkrentmeester Simon Hoek bleek dit muurdeel prachtig droog en nagenoeg onbeschadigd achter de lambrisering vandaan te komen.

Met de restauratoren is afgesproken dat de lambrisering langs de westelijke muur, die pas in de jaren negentig van de vorige eeuw is aangebracht, een poetsbeurt zal krijgen zodat die qua kleur en uitstraling een eenheid zal gaan vormen met het eeuwenoude houtwerk van 'het oudste huis van Barendrecht'.

(bron: Dorpskerk Barendrecht)

reageer als eerste
Meer berichten