Logo deschakelbarendrecht.nl
FOTO

Bijzonder werk bij Bergarde

In Bergarde Galleries (Het Buitenland 1, Heerjansdam) opende burgemeester Dominic Schrijer zaterdag twee tentoonstellingen: 'The Living Surface: Unfolded', een solotentoonstelling van de in Zwijndrecht geboren Rotterdamse kunstenares Lizan Freijsen, en 'I saw you in time' van de jonge pas afgestudeerde kunstenares Tessa van Helden.

Freijsen haalt inspiratie uit dingen waarvan de meeste mensen juist afstand nemen. Tussen 2005 en 2016 fotografeerde de kunstenares vlekken en andere sporen van verval in Nederland en Frankrijk. Van vochtvlekken op oud behang tot donkere schimmels in een leegstaand pand in Rotterdam. Freijsen heeft een sterk ontwikkeld oog voor de schoonheid van het alledaagse en het ongewenste.  De zorgvuldig geclassificeerde vlekken uit het fotoarchief vormen voor Freijsen de basis van haar beeldende werk. Ze is met name bekend om haar handgetufte karpetten die ontstonden door een jarenlange samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. Via een arbeidsintensief proces worden de mossen omgezet in wollen tapijten.

Tessa van Helden exposeert handgeborduurde portretten en lasercuts. Binnen haar werk van staat de vraag rondom het verdwijnen en verschijnen van beeld centraal. Het bestaande fotografische beeld dient als referentiekader binnen het maakproces en zorgt daarmee voor een vrijheid binnen het proces. Ze toont een onderzoekende houding ten opzichte van materiaal en techniek, wat vaak resulteert in een geheel eigen vormtaal binnen verschillende materialen en technieken. Een samenhang tussen vorm, materiaal en inhoud staat hierbij altijd centraal.

www.bergarde.com

Meer berichten