Afbeelding

Geslaagd experiment in Dorpskerk

Algemeen

BARENDRECHT - – Tweetalig onderwijs is in Barendrecht al heel normaal. Een tweetalige kerkdienst is dat nog niet. Zaterdag 11 november vond daarmee een experiment plaats in de Dorpskerk. De werkgroep Eredienst van de Dorpskerk is op zoek naar andere vormen van vieringen, naast de vertrouwde zondagse kerkdienst. Voor een eerste proef was samen met de Anglicaanse Church of St. John and St. Philip in Den Haag een viering georganiseerd. Deze 'choral evensong' was een Engelstalige gebedsdienst volgens de Anglicaanse traditie. Er werd aan meegewerkt door het koor van de Haagse kerk en de Anglicaanse voorganger Jan Huber. De liederen waren in het Engels, de gesproken teksten in het Nederlands. Ds. Jan Willem Stam hield een korte meditatie, ook in het Nederlands. Vooraf had koster Jan van den Oever de zeventig kaarsen van de kerk aangestoken. Daarna was het wachten op de bezoekers.

De viering werd bijgewoond door 120 mensen. Daarmee werd de avond drukker bezocht dan de werkgroep had durven hopen. Het was de bedoeling om de moderne verlichting van de kerk uit te schakelen, op een paar lampen boven het koor na. De kerk zou dan alleen met kaarsen worden verlicht. Dat bleek al snel niet praktisch te zijn. De Anglicaanse liederen zijn voor de Barendrechtse kerkgangers onbekend, zodat de vooraf uitgereikte liturgie onmisbaar was voor wie wilde meezingen. De elektrische lampen werden daarom, gedimd, toch maar aangezet.

Van alle Engelse teksten werd in de liturgie een vertaling gegeven. Met één subtiel verschil tussen beide versies. Het Anglicaanse koor zong 'O Lord, save the Queen', wat in het Nederlands werd vertaald met 'O Heer, behoed de Koning'. Zo werd er zowel voor Elisabeth als voor Willem-Alexander gebeden.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant