Beheersing van de techniek is bepalend of de aanval afgewend kan worden.
Beheersing van de techniek is bepalend of de aanval afgewend kan worden. Foto: Ronald Hooijmeijer
VIDEO

Aikido geeft zelfvertrouwen en maakt weerbaarder

Algemeen


Bekijk hier de video.

POORTUGAAL - Van competitie is geen sprake. Winnen of verliezen doet er niet toe. Wel is het de kunst je tegenstander uit te schakelen. We zijn op bezoek tijdens de trainingsavond van Aikido Vereniging Bushidojo.

Tekst: Ronald Hooijmeijer
 

Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst. De technieken komen bij de vroegere Japanse Samurai's vandaan. Bij Aikido wordt je tegenstander niet tegengehouden in zijn beweging, maar probeert men de beweging van de aanvaller te sturen en op die manier te controleren.
In het kort gezegd: je leert om de kracht van je tegenstander te gebruiken. Hoe sterk je zelf bent is daarbij niet de doorslaggevende factor. Beheersing van de techniek om de aanvaller af te wenden, is bepalend voor het succes.
Vier avonden en op de woensdagmiddag is Leo Keuvelaar, oprichter, voorzitter en drijvende kracht achter de vereniging te vinden in de dojo, zoals de zaal waarin de sport wordt beoefend, wordt genoemd.
,,Door met name traditionele japanse leraren ben ik gegrepen door deze sport. Inmiddels beoefen ik die al 42 jaar, heb de 6e Dan, maar leer nog steeds bij. In de 90 er jaren heeft acteur Steven Seagal veel invloed gehad op mijn aikidostijl. Regelmatig komen er andere disciplines , zoals ( kick)boksen en karate in onze dojo, zodat wij kunnen sparren.Aikido is voor mij een 'way of life' geworden."

,,Aikido is voor jong en oud. Ons jongste lid is twee en oudste lid is tachtig jaar oud. Dat zegt alles. Op iedere leeftijd is de sport te beoefenen, simpelweg omdat je zelf de intensiteit van beoefening kan bepalen. In totaal zijn we met vierhonderd leden."
,,We trainen bij de vereniging in familiesfeer. Het plezier in de sport en de wil om te leren staan voorop. In onze dojo geen haantjes gedrag."

,,We leren de leden een stap voorwaarts te zetten bij een confrontatie, in plaats van een stap achterwaarts of weg te lopen. Bijzonder is trouwens dat het nauwelijks tot confrontaties komt. Mensen die de sport beoefenen leren niet alleen de techniek, maar veranderen ook in houding. De lichaamstaal veranderd waardoor eventuele aanvallers al snel afhaken."

,,De weerbaarheid en het zelfvertrouwen nemen toe. Mijn dochter, die van jongs af aan al in de dojo rondloopt, heeft op de middelbare school één keer meegemaakt dat een jongen haar wilde betasten. Met een simpele, maar resolute afwering, heeft ze hem duidelijk gemaakt dit niet meer te doen. Ze heeft het probleem zo in de kiem gesmoord, zonder het te laten escaleren. Dat maakt mij trots. Daarmee toonde ze aan dat Aikido haar veel meer heeft gebracht dan het beheersen van de techniek."

Drukpunten
Bij de vereniging beoefenen we Aikido met de Kyusho techniek. Dit wil zeggen dat we ons richten op de drukpunten op het lichaam van de aanvaller. Tijdens het overnemen van de aanval pakken we de tegenstander en oefenen druk uit op een zogenaamd drukpunt. Voorbeelden van drukpunten zijn elleboog, nek, en kniegewricht. Door druk uit te oefenen op zo'n punt, met de juist greep, dwing je de tegenstander zonder veel kracht te gebruiken, naar de grond."

Om aan te tonen hoe het precies werkt vraagt Leo een deelnemer aan te vallen. Met een simpele beweging pakt Leo de pols van de aanvaller, draait de arm een slag en drukt vervolgens met zijn ander hand op de elleboog. Om niet met een gebroken arm afgevoerd te hoeven worden, rest de aanvaller niets anders dan zich op de grond te laten vallen. Soepel breekt hij vervolgens zijn val, door over z'n rug weg te rollen.
Nog voor de aanvaller is uitgerold richt Leo zich al weer tot ons.
,,De valbeweging die hij maakt," zegt Leo, wijzend op zijn aanvaller, ,,is een belangrijk onderdeel van de sport. Het leren van de valbeweging is dan ook een essentieel onderdeel van de lessen. Valbreken is eigenlijk goed vooruit, achteruit en zijwaarts rollen. Zelfs op straat kan je deze techniek gebruiken."
Waarom Aikido
,,Aikido is voor iedereen zei ik al. Voor mensen die het te intensief vinden, maar zich toch weerbaarder willen maken geven we Aikido Lite trainingen. De lessen zijn minder zwaar en men gaat rustiger aan de slag om de sport te leren."
Waarom Aikido?
Leo denkt even over de vraag na, maar zegt dan: ,,eigenlijk om alles. Als ik dingen ga benoemen dan maak ik het alleen maar kleiner. Waarom Aikido? Om alles dus."

Afbeelding

Advertenties uit de krant