Afbeelding

Column Florian: Kerstetiquettes

Algemeen

December. Dé maand van de feestdagen. Twintig dagen na Sinterklaas komt kerst om de hoek kijken. En zes dagen na kerst kletsen de champagneglazen tegen elkaar. Kortom, een gezellige maand.

De pepernoten zijn de winkel nog niet uit of rollades en kerstkransen liggen al weer klaar in de schappen. Want… kerstdiners! Je weet wel: witte tafels met groene dennentakken, opgepoetst tafelzilver (duur woord voor bestek), het mooiste servies van je moeder, heerlijke geuren uit de keuken en vergeet de ovenschalen met rollades niet.

Ik weet niet hoe ze het bij jouw thuis vieren, maar ik heb zo het gevoel dat die kerstdiners de laatste jaren het officieuze karakter een beetje hebben moeten inleveren. Zo worden er nauwelijks nog kerstdineruitnodigingen verstuurd met daarin de dresscode vermeld. Zou het niet leuk zijn om dat een beetje nieuw leven in te blazen? Je krijgt in ieder geval een leuke groepsfoto als iedereen in 'Black Tie' op komt dagen. Maar als oma een kersttrui heeft gebreid, trek je die natuurlijk aan.

Waarschijnlijk zijn jouw ouders heel de dag druk bezig met de rollades in de keuken en dus komt die onvermijdelijke vraag: ,,Zeg, wil jij de tafel even dekken?" Als je dat een beetje officieel wilt aanpakken, trek dan zoveel mogelijk bestek uit de kast en houdt dan het volgende in je hoofd: Glazen moeten rechts achter het bord, lepels en messen rechts naast het bord en de vorken links naast het bord. Allemaal in volgorde waarin je ze gaat gebruiken. Voor elk gerecht moet er een apart mesje, vorkje en lepeltje liggen. En dan de servet… een cruciaal onderdeel van het kerstdiner.

Naast de bovenstaande etiquette is er ook de 'eetiquette'. Niet slurpen van die hete soep, niet boeren en niet schranzen van die heerlijke paté. En voordat je een slok neemt van je glas, eerst je mond afvegen aan die servet!

Met dit in je achterhoofd ga je een hele officiële kerst tegemoet. Vergeet alleen niet dat het niet alleen om het lekkere eten gaat! Kerst is meer…

Vanaf deze plek wens ik je een gezegende kerst en een goed 2018!

Advertenties uit de krant