Mavis en Ardjoen Baidjo - Sripal.
Mavis en Ardjoen Baidjo - Sripal.

Kunst aan de Middeldijk

Algemeen

BARENDRECHT - Sinds een half jaar is Barendrecht een galerie rijker. Mavis en Ardjoen Baidjo – Sripal hebben een gedeelte van hun huis aan de Middeldijk omgetoverd tot een mooie ruimte waar ze kunstwerken exposeren met de naam Kibo Art.

Op dit moment hangt er veel werk van Anton Heyboer. Een groot Nederlands kunstenaar die wereldwijd exposeerde. Deze expositie is nog te zien tot en met 28 februari. Daarna worden er weer werken tentoongesteld van gevestigde kunstenaars, zoals Julia Winter, Anna Bonheur en Theo Niermeijer, en soms ook nieuwe talenten.
Ardjoen en Mavis hebben beiden veel interesse in moderne kunst. Het is een uit de hand gelopen liefhebberij. ,,We lazen altijd al veel over kunst", vertelt Ardjoen. ,,We bezochten veel musea en galeries, kwamen in contact met verzamelaars en kunstenaars. Mijn zus is interieurstyliste en vroeg ons eens mee te denken over een kunstwerk bij een van haar klanten. Zo is het balletje gaan rollen. Steeds vaker werd er een beroep op ons gedaan en op een gegeven moment kregen we de vraag of we een ruimte hadden om kunstwerken te laten zien aan klanten."


Die ruimte was er in het monumentale pand waarin zij wonen en binnen een paar maanden werd het verbouwd. ,,Onze smaak is vooral modern en hedendaags. Je zal bij ons niet snel een aquarel tegenkomen", zegt Mavis. ,,We houden van eigenaardig, een beetje vreemd en minimalistisch. Dat zijn dan ook de kunstwerken die vooral bij ons tentoon worden gesteld."

,,Een kunstwerk moet je aanspreken en iets met je doen. Als je de achtergrond weet van een kunstenaar kijk je al heel anders naar een schilderij."

,,Wij gaan toch vooral voor de verwondering achter de schilderijen", vult Ardjoen aan.
Naast schilderijen staan er ook antieke voorwerpen en beelden uit Afrika. ,,Deze hebben iets primitiefs, wat voor ons weer mooi aansluit bij de moderne kunst."


De expositie die nu te zien is van Anton Heyboer is indrukwekkend. Heyboer overleed in 2005. Tijdens de oorlog zat hij in een kamp waar hij veel nare dingen zag. Hierna kreeg hij een psychische inzinking en begon abstracte werken en etsen te maken. In de jaren zestig werd zijn werk wereldwijd getoond in verschillende musea en werd hij het meest veelbelovende talent uit Nederland genoemd. Hij kon de roem niet aan en trok zich terug in een sober leven met zijn vijf vrouwen. Hij bleef schilderen om zijn leed en verdriet te verwerken. Veel werken van zijn hand zijn nu in Barendrecht te zien.

Tijdens de Kunstroute 2017 deden Ardjoen en Mavis al meteen mee om kunst van plaatselijke kunstenaars te laten zien aan de belangstellenden. Inmiddels komen er gasten vanuit het hele land langs. Men kan een afspraak maken voor een vrijblijvende bezichtiging in de kunsthandel 06-27263020. Middeldijk 2, Barendrecht.
www.kiboart.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant