Afbeelding

Jur van Rietschoten (66)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik ben samen met mijn oudste zoon Jeffrey eigenaar van Van Rietschoten Office Point. Het bedrijf is al 91 jaar in de familie, opgericht door mijn opa. Hij begon een drukkerijtje in de achtertuin en mijn oma verkocht er schrijfwaren en lectuur bij. Ik heb het bedrijf van mijn vader overgenomen. Ik werk er nu ruim vijftig jaar. We hebben naast het Office Point in Bijdorp ook een winkel in Keizerswaard. In dat winkelcentrum ben ik ook bestuurslid van de winkeliersvereniging. Ook ben ik bestuurslid van stichting Present, ik zorg vooral voor de bedrijfscontacten. Ik zing samen met mijn vrouw Tineke in het koor de Slagsingers.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Ja, heel vaak. In het begin was dat enorm wennen. Ik woonde eerst in Oud-Beijerland en daar was ik, zeg maar, anoniem. In Barendrecht kenden de mensen mij. Maar na verloop van tijd is dat gaan wennen en nu ken ik zelf natuurlijk ook veel mensen.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 46 jaar getrouwd met Tineke. We hebben vier kinderen. Drie zonen van 43, 29 en 27 jaar en een dochter van 41 jaar. Inmiddels hebben we ook zes kleinkinderen.

Gaan jouw kinderen het bedrijf overnemen?

Twee zonen en mijn schoonzoon werken al in het bedrijf. Het is de bedoeling dat ze binnen nu en een paar jaar de zaak echt overnemen.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik denk de bouw van de Van Brienenoordbrug. Wij woonden er pal naast en we struinden er veel rond. Mooi om te zien hoe die brug gebouwd werd. Ze deden er zo'n vijf jaar over.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Vanmorgen (11 januari) kreeg ik een video in de familieapp van mijn zoon die de kerstboom van vijfhoog uit het raam gooide. Ik moest vooral lachen om de reacties die mijn andere kinderen hierop gaven.

Waar word je gelukkig van?

De harmonie in ons gezin. We zitten veel op elkaars lip door de zaak en toch gaat dat altijd goed.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Vorige week is er een vriendin overleden. Veel te jong. Vorig jaar overleed mijn zwager ook veel te jong.

Waar kijk je naar op televisie?

Ik ben een NPO1-kijker. Engelse detectives, drama's, verhalen van Charles Dickens, het journaal, De Slimste Mens…

Welke toekomstdromen heb je nog?

Lekker op vakantie gaan. Als ik straks niet meer zoveel met de zaak bezig ben, wil ik weer gaan golfen en me meer op stichting Present gaan richten.

Waar ben je trots op?

Wat we met de familie allemaal bereikt hebben. Vooral op de kinderen.

Hoe sta je 's morgens op?

Twee dagen in de week moet ik om zes uur opstaan vanwege de post. Ik ben snel weg. Ik eet een eierkoek en op de zaak drink ik koffie.

Wat zijn je hobby's?

Reizen, zingen, golfen. We hebben een caravan die in het zomerseizoen in het bos in Doorn staat. Daar gaan we dan veel in het weekend naartoe. En in de vakantie hangen we de caravan achter de auto en gaan we Europa door.

Wat zijn je angsten?

Ik heb hoogtevrees. We kregen laatst een etentje van de kinderen cadeau in de Euromast. Dan schuif ik mijn stoel een stukje verder van het raam vandaan. Ook zijn we eens naar Amerika geweest waar we geen enkel hoog gebouw bezochten. Achteraf jammer. Later ben ik nog eens in New York geweest en heb ik mijn angst opzijgezet. Ik sta trouwens wel gewoon op een ladder hoor. Het begint pas bij grotere hoogtes.

Wat vind je stom?

Onzinberichten in de buurtapp. Daar is deze app niet voor bedoelt. En bellen in het verkeer.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Mijn moeder was een harde werker. Ik heb dat van haar overgenomen, maar ook daardoor gezien dat je op zijn tijd een time-out moet nemen. Dat deed zij te weinig.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik schijn snel afgeleid te zijn en daardoor ietwat chaotisch.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Van een klant: 'Hoi, heb je dat ding al?' Het gaat over een sorteerbak voor 1.500 consumptiemunten. Ik moet nog even vragen of 'dat ding' al binnen is.

Wat is je favoriete quote?

Het is zaliger te geven dan te ontvangen. Mensen mogen er best ruimte voor maken om met anderen te delen. Zo gaat mijn schoondochter de halve marathon in Ethiopië lopen en zamelt ze geld in voor de kinderen daar. Mooi toch?


Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar
astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant