Trots poseren de klussers op hun zelfgemaakte meubels.
Trots poseren de klussers op hun zelfgemaakte meubels.

Klussen bij Klushuis De Toekomst

Algemeen

BARENDRECHT – Er liggen stapels steigerhouten planken in het voormalige klaslokaal. Er staan een tuinbankje, tuinstoelen en tafels, allemaal gemaakt van steigerhout. Her en der sieren de houten kerstbomen de ruimte nog. Deze gaan nog plaatsmaken voor andere knutsels.

In Klushuis De Toekomst werken mensen die een zinvolle invulling aan hun dag willen geven. Piet is er daar een van. Hij onderging een openhartoperatie en kreeg een nieuwe hartklep. Hij werd er niet vrolijker van. Ook was er in zijn nieuwe huis geen ruimte meer voor een werkplaats. De voormalige scheepsbouwer en timmerman gaat twee keer per week met veel plezier naar het Klushuis. Hier kan hij aanrommelen, zijn liefhebberij uitoefenen en samen met anderen de mooiste meubels in elkaar zetten, die hij zelf tekent.

De Toekomst
Het Klushuis is onderdeel van stichting De Toekomst. Deze stichting biedt dagbesteding en individuele begeleiding in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. De dagbesteding is voor mensen met geheugenproblemen, psychiatrische problemen en/of lichte fysieke beperkingen. Bij De Toekomst loopt de dag volgens een gestructureerd schema. Heel fijn voor de mensen die daar baat bij hebben, maar voor mensen zoals Piet is het Klushuis een uitkomst. Het enige dat hier vaststaat is het moment van de lunch.

Marina is vrijwilliger en erg gedreven om van het Klushuis een succes te gaan maken. ,,In augustus zijn we hier begonnen", vertelt ze. ,,We zijn blij dat we een lokaal in het oude gebouw van De Hoeksteen kunnen huren. Hier kunnen de mensen naar hartenlust klussen, hobby's uitvoeren en gezellig samen zijn."

Laagdrempelig
Marina kwam eerst zelf ook bij De Toekomst. Met haar achtergrond is ze een ervaringsdeskundige. ,,Het gaat nu erg goed met me en ik wil ontzettend graag andere mensen kunnen helpen om bijvoorbeeld uit een depressie te komen. En dat kan met het Klushuis. Mensen met een depressie of erg eenzame mensen hebben er moeite mee om hun bed uit te komen. Ze hebben weer een zinvolle dagbesteding nodig en dan vooral in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en waar de drempels laag zijn. Dat kan dus hier. Deze mensen hebben wel een indicatie van de gemeente nodig, maar daarna worden ze met open armen ontvangen."

Er worden nu tal van leuke meubeltjes gemaakt met het hout dat ze krijgen van Van der Panne. Ook het maken van kaarsen, spiegels en schilderen behoort tot de mogelijkheden. ,,Wat de mensen zelf graag willen", zegt Marina. ,,Het lokaal waar we in zitten kan ook nog opgeknapt worden. Er zijn veel mogelijkheden. Maar alleen koffie drinken, de krant lezen en een beetje kletsen, mag natuurlijk ook."

Terwijl de mannen de nieuwe aanvoer van steigerhouten planken doormidden zagen, stelt Jalmar zich ook nog even voor.
Hij is de activiteitenbegeleider. ,,Ik haal de mensen op en breng ze weer thuis. Ik merk dat de mensen die nu komen echt staan te popelen als ik ze kom halen. Ze vinden het heerlijk ergens heen te gaan en iets met hun creativiteit te doen. Zo komen ze een beetje uit hun isolement. Ze gaan nu grote plantenbakken maken."

Het Klushuis heeft nog gereedschap nodig voor al deze klussers. Als men wat over heeft, kan er contact opgenomen worden via info@zorggroepdetoekomst.nl.

Open dag
Iedere maandag en donderdag van 10 tot 16 uur is het Klushuis open. In de toekomst worden dit waarschijnlijk meer dagen.
Op 15 februari houdt het Klushuis open dag. Mensen die interesse hebben, kunnen altijd even komen aanwaaien om eens te kijken. Ook de mantelzorgers zijn dan van harte welkom. Locatie: Kruidentuin 10.

www.zorggroepdetoekomst.nl.

Advertenties uit de krant