Afbeelding

Column Florian: Vooringenomenheid

Algemeen

,,Of je pint acht euro vijfenzeventig óf je gaat mijn bus uit!" Tsja, een moeilijke keus, dat snap je wel. Acht euro vijfenzeventig is toch bijna een tientje en wachten in de kou op de volgende bus is ook niet aantrekkelijk. Toch maar eieren voor je geld kiezen en betalen? Gelukkig was deze uitspraak niet aan mij gericht. Ik was al geïnstalleerd in mijn stoel langs het raam. Nee, het was een man van een buitenlandse komaf tegen wie deze 'vriendelijke' chauffeur het had.

Echt waar, mijn busreis van Flakkee verloopt vaak heel rustig en saai, maar deze keer was het echt feest. De chauffeur leek deze avond bijzondere mensen aan te trekken. Bij de eerste de beste halte stapte er een dronken man binnen. Met een ruw ,,Ga nou maar zitten" werd hij naar zijn plek gebonjourd. Het duurde een tijdje voordat hij zat, want in een rijdende bus is het nuchter al moeilijk om te blijven staan, laat staan als de hele wereld draait. Toen hij eindelijk zat werd iedereen in de bus verstoord door een harde sirene van een ambulance: zijn telefoon ging af.

Wanneer kort daarna een amper Nederlandssprekende man de chauffeur aansprak, kreeg ook hij een kort afgemeten antwoord.

Laat ik hier iets tegenover zetten. Het stuk hierboven suggereert namelijk dat de buschauffeur zowel de dronken als de buitenlandse man beiden veroordeelt op hun voorkomen. Maar wat nou als hij misschien zijn dag niet had en hij de mannen helemaal niet veroordeelde?

Op dat moment realiseerde ik me: wat zit een mens eigenlijk vol met vooroordelen. We (ver)oordelen iemand op basis van wat we zien binnen een paar milliseconden. Kleding, gezichtsuitdrukking, lichaamsbouw, geslacht, afkomst, maar ook gedrag en woorden; stuk voor stuk allemaal elementen waarop je iemand kan (ver)oordelen. Maar wat zegt dat over iemands karakter, iemands potentie, iemands achtergrond en over hoe iemand zich voelt?

Dus als je iemand beschuldigd van vooringenomenheid, ben je zelf eigenlijk ook vooringenomen… klinkt paradoxaal hè?

Daarom een vraag aan jou: geven we iemand een eerlijke kans door naar zijn potentie te kijken óf kiezen we voor onze eigen vooringenomen stelling?

Florian

Advertenties uit de krant