Truus Bontenbal is bestuurslid van NPV.
Truus Bontenbal is bestuurslid van NPV.

Dat ene bezoekje maakt een verschil

Algemeen

BARENDRECHT - De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) heeft al ruim vijfentwintig jaar een afdeling in Barendrecht. Maar wat doet deze vereniging nu precies en waarvoor kan men bij hen terecht? Truus Bontenbal zit sinds zes jaar in het bestuur en legt het uit.

Door Astrid Potuijt

,,Wij helpen mensen die gezondheidszorg nodig hebben", vertelt Truus. ,,Je kunt denken aan bezoeken brengen om mantelzorgers te ontlasten, eenzame ouderen bezoeken, meegaan naar een ziekenhuisafspraak, maar ook wandelen met een hulpbehoevende. Onze vrijwilligers kijken welk soort hulp bij hen past en zij worden dan gekoppeld aan de hulpvrager. Zo bezoek ik zelf eens in de maand een dementerende dame. Haar man kan dan naar de soos en ik maak bloemstukjes met haar of we kijken samen foto's. Eigenlijk ben ik aan het oppassen en kan haar man onbezorgd een paar uurtjes van huis zijn."

Hulpvragen
Zo zijn er nog veel meer hulpvragen. Een dame die niemand had om nieuwe kleding mee te gaan kopen bijvoorbeeld. Zij ging samen op pad met een vrijwilliger en was zo enthousiast dat ze over een half jaar weer wil shoppen. ,,Veel ouderen vinden het niet prettig om alleen naar een ziekenhuis te gaan", gaat Truus verder. ,,Het is dan fijn als er iemand mee kan om te rijden en mee te luisteren naar wat de arts te vertellen heeft. Natuurlijk bestaat er ook ziekenvervoer, maar het grote verschil is dat de mensen dan voor de ingang van het ziekenhuis afgezet worden en ze het daarna alleen moeten doen."

Vrijwilligers
De NPV is een christelijke organisatie. Van vrijwilligers wordt dan ook verwacht dat zij een christelijke achtergrond hebben. ,,Niet om iemand buiten te sluiten, maar omdat de hulpvragers vaak ook christelijk zijn. We hebben echt hard vrijwilligers nodig. Vrouwen, maar ook zeker mannen. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar een man die een dementerende man wil bezoeken, zodat zijn vrouw eens een paar uurtjes voor zichzelf heeft. Het mooie van dit vrijwilligerswerk is dat het niet veel tijd kost. Met een paar uur per maand kan je al helpen."

Dit vrijwilligerswerk is niet alleen voor gepensioneerden bedoelt. Ook zijn thuisblijfmoeders met kleine kinderen van harte welkom om zich aan te melden. ,,Ouderen vinden het heel fijn om bezoek van kleine kinderen te krijgen. En nogmaals, een bezoekje afleggen kan ook eens in de maand." De vereniging is ook op zoek naar iemand die de communicatie met de media wil verzorgen. ,,Dit hoeft ook niet veel tijd in beslag te nemen. Maar iemand die weet hoe het werkt en mooie ideeën heeft om ons op de kaart te zetten, is van harte welkom."

Het is mooi en dankbaar werk volgens Truus. ,,Hoe fijn is het dat een eenzame, dove en blinde dame, mee uit wandelen wordt genomen. Ze kijkt er heel de week naar uit. Daar doen wij het voor."

Contact
Mensen die hulpvragen hebben of vrijwilliger willen worden, kunnen contact opnemen met de vrijwillige thuishulp: npvcoordinatorbarendrecht@gmail.com. 06-41981466. Het landelijke nummer voor persoonlijk advies bij medisch-etische keuzes is 0318-547888.

Advertenties uit de krant