Afbeelding

Politici in gesprek met senioren

Algemeen

BARENDRECHT – Vertegenwoordigers van alle zeven partijen die in Barendrecht meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, gingen woensdag met elkaar in debat. Ze deden dat tijdens de politieke middag van ouderenbonden KBO en PCOB. Locatie was De Ontmoeting, die tot op de laatste stoel bezet was.

Arie Slob (PCOB) leidde de middag op een ontspannen manier in goede banen. De vertegenwoordigers kregen drie minuten de tijd om zichzelf en hun partij aan de toegestroomde senioren voor te stellen. Ada Dekker deed dat voor GroenLinks, Arjan Stolk namens SGP-CU, Ed Mol namens PvdA, Marianne Tijssen namens D66, Simon Kelder namens VVD, Peter Luijendijk namens CDA en Lennart van der Linden namens Echt voor Barendrecht.

Daarna kreeg de zaal gelegenheid vragen te stellen. Belangrijke thema's deze middag bleken veiligheid, (openbaar) vervoer, het Dienstencentrum, leegstand op de Middenbaan en huisvesting. Maar de eerste vraag van ging over de BAR-samenwerking en werd gesteld aan Lennart van der Linden. Die liet weten dat EVB tegen samenvoegen is. ,,Samenwerking vinden wij heel belangrijk, maar dit model is niet zaligmakend. We vinden dat een deel van de dienstverlening terug moet komen naar Barendrecht.'' Ed Mol reageerde daar duidelijk op: ,,Uit de BAR-samenwerking stappen is een volstrekt idioot plan. We hebben de tent eindelijk op orde. Het is onderzocht: het functioneert prima.'' Simon Kelder vulde aan door te zeggen dat samenvoegen absoluut niet aan de orde is.

Ook werd er gesproken over het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, waarover alle partijen enthousiast zijn. Er werd vooral aangekaart dat er meer haltes moeten komen en dat de verbinding tussen oud-Barendrecht en Carnisselande veel beter moet. Peter Luijendijk daarover: ,,De buurtbus die binnenkort zal gaan rijden, gaat echt de wijken door, dus zal dat probleem deels aanpakken.'' Marianne Tijssen riep de senioren op te laten horen wat zij missen, of dit zelf aan te kaarten bij RET, die onder meer over de haltes gaat.

Ander onderwerp van gesprek was het Dienstencentrum, waar senioren niet meer terecht kunnen. Maar er is ook geen alternatief. Ada Dekker gaf aan dat er veel op stapel staat waar ontmoeten in de toekomst mogelijk wordt. Een optie is het creëren van een ontmoetingsruimte in Borgstede als die een kwaliteitsimpuls krijgt. Luijendijk gaf de tip mee de vele scholen in de wijken te benaderen. ,,Zij staan open voor gebruikers van buiten en hebben vaak een aula die heel geschikt is.''
De bereikbaarheid van de politie bleek ook een punt van zorg. Marianne Tijssen liet weten dat in de regio-overleg is meegegeven dat er behoefte is aan meer wijkagenten in Barendrecht, maar dat de gemeente niet over de politie gaat. De optie BOA's in te zetten en vrijwilliger te worden bij Buurtpreventie werden genoemd.

Ten slotte was er veel aandacht voor huisvesting voor senioren en voor aanpassingen in huis. De ondoorzichtigheid van het WMO-beleid kwam ter sprake. En de vraag waarom er zoveel koopappartementen in het hoge segment bijkomen klonk uit meerdere hoeken. Voor de groep die net buiten de boot valt voor een sociale woning is nu nauwelijks iets te krijgen.
Ed Mol daarover: ,,De langetermijnvisie ontbreekt. De strategie is altijd geweest om voor dure projecten te kiezen. En we zijn in Barendrecht bang om de hoogte in te gaan, maar zulk soort gebouwen kunnen de problemen wel oplossen.'' Van der Linden vulde aan dat onder meer op de locaties aan de Botter en het Oude Postkantoor ook veel sociale woningen komen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant