De locatie waar De Kruidenmeester moet komen.
De locatie waar De Kruidenmeester moet komen. Foto: Leonie Gravesteijn

Dilemma rondom De Kruidenmeester

Algemeen

BARENDRECHT - De hoogte van De Kruidenmeester en de parkeerdruk in de wijk. Die twee zaken waren dinsdagavond lang onderwerp van gesprek in de commissie Ruimte. Voor de locatie aan Kruidentuin 2 ligt een plan voor de bouw van 24 appartementen. Om dat gebouw van vier verdiepingen met een half verdiepte garage te kunnen realiseren, moet afgeweken worden van de gebiedsvisie, waarin staat dat bebouwing maximaal mag bestaan uit drie bouwlagen.
Omwonenden maken zich grote zorgen. Mees Hoogerwerf sprak tijdens in namens de 38 leden van bewonersvereniging Buurtbelang De Kruidentuin. Er bestaat onder hen geen draagvlak voor het huidige plan. Zij maken zich onder meer zorgen over de massa van het gebouw, de groene uitstraling en de verkeers- en parkeerproblematiek. Ook voelen de leden zich niet, zoals toegezegd, betrokken in het proces.
De gebiedsvisie werd in 2011 ontwikkeld in nauw overleg met alle betrokken partijen. Nu moet de gemeenteraad besluit of mag worden afgeweken van de visie. Alle partijen gaven aan voor een dilemma te staan. Ed Mol (PvdA) en Henri Lefering (VVD) vroegen zich af hoe betrouwbaar de overheid nog is als tijdens het spel de spelregels worden veranderd. Mol: ,, Als je voorgeschiedenis niet kent, zeg je dat het een prachtig, passend plan is. Maar we kunnen niet met goed fatsoen op zo'n korte termijn terugkomen op de afspraken die we maakten met bewoners.'' Lefering: ,,Die afspraken zijn beloftes. Gaan we die breken? Zijn we voor stenen of voor bewoners?''

Niels van Ginkel van ontwikkelaar Novaform liet weten dinsdag in de commissievergadering weten dat de parkeergarage die onder De Kruidenmeester moet komen, grofweg 3 tot 5 ton extra kosten met zich meebrengt. Daarom is lager bouwen dan de vier voorgestelde lagen - waarbij de vierde laag bestaat uit drie penthouses en een setback heeft - volgens hem niet haalbaar.
Marcel van Prehn (D66) vroeg hem naar de haalbaarheid van drie woonlagen met en half ingebouwde garage. Daarop zei Van Ginkel: ,,Als dat een optie was, hadden we hier niet gezeten. Vanwege de kosten voor ondergronds parkeren en de uitstraling die we voor ogen hebben. We moeten ook kijken naar de koopsom die toekomstige bewoners bereid zijn te betalen.''
De gemeenteraad staat nu voor een dilemma: aan de ene kant de beloftes die gedaan zijn aan omwonenden met het vaststellen van de gebiedsvisie van 2011, aan de andere kant de grote behoefte aan levensloopbestendige woningen in het centrum. Na ruim twee uur vergaderen achtten GroenLinks, VVD, SGP-ChristenUnie en CDA het voorstel besluitrijp, EVB, D66 en PvdA niet. Het plan wordt op 6 maart verder besproken in de raadsvergadering. Daar zal het besluit vallen of wordt afgeweken van de gebiedsvisie.

Advertenties uit de krant