Afbeelding

Cees Versendaal (69)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Van werk en kerk zeg ik altijd. Ik heb 21 jaar in de gemeenteraad gezeten, waarvan ik vier jaar wethouder ben geweest. Nu ben ik voorzitter van een aantal besturen, doe eens in de week een dag vrijwilligerswerk bij De Zorgnijverij, ik ben diaken van de Immanuëlkerk en interim-voorzitter van alle protestante kerken in Barendrecht.

Dat is veel vrijwilligerswerk.

Als je gezond bent en energie hebt, moet je niet op de bank gaan zitten. Als wethouder zei ik altijd: 'vrijwilligers zijn het cement van de samenleving'. Dus nu ik met pensioen ben, wil ik ook graag mijn steentje bijdragen. Ik vind het leuk en haal er energie uit.

Wat deed je voordat je wethouder werd?

Ik heb veel verschillende banen gehad. Een eigen opleidingsinstituut, ik heb in een doe-het- zelf-zaak gewerkt, ik ben meubelmaker geweest, bij de Rotterdamse politie gewerkt en bij PCM Persgroep. Alles was leuk, ik kan geen baan aanwijzen die ik het leukste vond.

Kom je vaak mensen tegen die jou kennen?

Ja. zeker. Veel mensen uit de politiek en de kerk.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 47 jaar getrouwd met Ella. We hebben vier kinderen en acht kleinkinderen.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Het optrekken met vrienden. We waren altijd buiten, voetballen, fietsen en natuurlijk ook een beetje kattenkwaad uithalen.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Ik lach iedere dag. Relativeren en blijven lachen.

Waar word je gelukkig van?

Van mensen die goed met elkaar omgaan. Van ons grote gezin wat inmiddels uit achttien personen bestaat. Als we allemaal bij elkaar zijn, kijk ik het liefste van een afstandje toe. Dat zijn mooie momenten.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Met het ouder worden, verliezen we steeds meer mensen. Dat is naar. Ook was ik laatst in een vluchtelingenkamp in het bos in Frankrijk om te helpen. Heel verdrietig om te zien dat deze mensen alles hebben opgegeven en nu in een bos moeten wonen zonder ook maar enige voorziening.

Van wie krijg je inspiratie?

Als ik als vrijwilliger bezig ben. Mensen helpen vind ik mooi. Dat geeft inspiratie.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik zou nog weleens naar Curaçao willen.

Waar ben je dankbaar voor?

Dat ik, afkomstig uit een eenvoudig gezin, het zo ver heb mogen schoppen en mezelf heb kunnen ontwikkelen. Ik heb in ieder geval iets betekent voor de maatschappij.

Hoe sta je 's morgens op?

Langzaam. Ik ben een avondmens. De wekker gaat meestal rond half negen en dan doe ik alles op mijn gemakje.

Wat zijn je hobby's?

Het vrijwilligerswerk is mijn hobby. Ik vind het ook leuk om te prutsen met hout. Dat doe ik in de berging of bij De Zorgnijverij.

Wat zijn je angsten?

Ons gezin wordt steeds groter en dan hoop ik maar dat iedereen gezond blijft. Het is meer bezorgdheid dan een angst.

Wat vind je stom?

Mensen die zo primair reageren. Zonder erbij na te denken worden er reacties en vooroordelen uitgesproken of via social media de wereld in geslingerd. Als je het verhaal ergens achter hoort, blijkt de waarheid vaak ergens anders te liggen.

Wie zou je weleens de waarheid willen vertellen?

Ooit werd ik beschuldigd van het feit dat ik niet integer zou zijn. Dat doet me pijn. Dat mensen mijn mening niet delen is prima, maar dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken…

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Soms zou ik wat sponater willen zijn. Ik ben best saai.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat was een foto van De Zorgnijverij waarop gevonden voorwerpen stonden. Er staat ook een krentenbol op. Waarschijnlijk per ongeluk… Ik denk dat ik 'hoe oud is deze krentenbol?' terugstuur.

Wat is je favoriete quote?

Ik ben niet zo van de oneliners, maar als ik moet kiezen dan deze: Bezint eer ge begint.

Advertenties uit de krant