Afbeelding

Column Melvin: De grenzen van humor

Algemeen

Afgelopen zondag was de vijfde aflevering van de hit-serie De Luizenmoeder alweer op tv. Met kijkcijfers die ruim boven de driemiljoen komen is het de best bekeken serie ooit op NPO 3. De reden daarvoor is natuurlijk dat de serie op een hele herkenbare manier de gevoelige snaren in de samenleving perfect weet te raken. Door te spotten met onder andere de #MeToo en zwarte piet-discussie zitten er elke week steeds meer mensen voor de buis.

Heel Nederland - ik ook - is ondertussen groot fan van de serie en iedereen praat uitgebreid over de grappen van juf Ank. Maar hoe anders was dat toen René van der Gijp twee weken geleden in het programma Voetbal Inside spotte met transgenders. Op Twitter barstte er een storm aan negatieve reacties los en veel mensen hadden kritiek op deze smakeloze grap. 

Hoe komt het dan toch dat je in een serie gerust konnichiwa tegen een meisje van Aziatische afkomst kan zeggen, maar dat er in een talkshow geen grappen over transgenders gemaakt mogen worden?  Wat mij betreft ligt dat heel erg aan de manier waarop de grap gemaakt wordt. In een geacteerde serie, waarvan bekend is dat er wordt gespot met de maatschappij, komt een grap heel anders over dan wanneer er een stel mannen over voetbal aan het praten zijn.

De manier waarop de grap bij Voetbal International gemaakt werd, was dan ook niet de slimste. Ten eerste is het raar dat het transgender-onderwerp ter sprake komt bij een programma over voetbal, een sport waarbij de homo-tolerantie al niet hoog is. Als er daarna ook nog uitspraken als: "we moeten niet doen alsof transgenders normaal zijn", volgen snap ik de ophef helemaal.

Natuurlijk heeft iedereen in dit land vrijheid van meningsuiting en mag iedereen zeggen wat hij of zij zelf wil, maar dat moet niet ten koste gaan van anderen. We zijn allemaal gelijkwaardig en moeten ook allemaal zo behandeld worden. Het lijkt me daarom ook beter als de mannen van VI zich maar lekker bezig blijven houden met voetbal en dat we de racistische grappen aan juf Ank overlaten.

Selfie:

Advertenties uit de krant