Afbeelding

Column Florian: Vierwielerbevoegdheid

Algemeen

Wat is er nu leuker dan jouw broertje met een trots gezicht boven aan het trapgat zien staan, terwijl 'ie dan met stralende oogjes zegt: ,,Jij hebt al bijna je rijbewijs toch? Gaan we dan met z'n tweeën alléén in het Ka'tje?" Daar doe je het toch voor?!

31 januari ging het namelijk gebeuren. Ik moest me melden bij het CBR om het 'praktijkexamen voor rijbevoegdheid' te halen. Al die maanden daarvoor heb ik, een keer per week, de regio Barendrecht en Rotterdam onveilig gemaakt met mijn stuurmanskunsten. En nu was het dan zover…

Veel van jullie zullen herkennen wat ik nu ga zeggen. Je weet echt niet wat je moet verwachten. Tuurlijk weet je van je rijinstructeur hoe zo'n examen eruitziet en wat er van je wordt verwacht. Maar alle mensen die je van tevoren spreekt en die al rijexamen hebben gedaan, vertellen een ander verhaal.

De een vertelt je dat hij wel drie of vier keer gezakt is om de meest kleine dingetjes. De ander zegt weer dat hij de eerste keer niet eens kon rijden bij het afrijden. En een derde zegt weer dat het een 'makkie' is en je je geen zorgen moet maken. Voor de rest doen allerlei mythes de ronde, dat het CBR maar een bepaald aantal mensen mag laten slagen per dag en dat je niet zo snel slaagt als je bijna achttien bent.

Het zijn allemaal leuke verhalen, maar ik zou zeggen: laat je niet van de wijs brengen. Iedereen rijdt weer anders en echt iedereen krijgt eerlijk een kans om te laten zien hoe hij of zij kan rijden. Een tip die ik kreeg en graag zou willen doorgeven, is: als jij weet van jezelf dat je kan rijden, een zelfverzekerde indruk achterlaat, goed kijkt en je maakt nog een gezellig praatje ook, zou je in theorie je praktijk gewoon moeten halen…

'Je gaat het gewoon doen!' zou mijn rijinstructeur, zeggen.

Ik ga in ieder geval mijn broertje blij maken, want als ik straks 'jarig ben geweest' op 29 februari, kan ik hem trakteren op een rondritje in het Ka'tje.

Advertenties uit de krant