Afbeelding

Bespreking Johannes Passion

Algemeen

BARENDRECHT - Hans van Gelder bespreekt maandag 5 maart om 20 uur de Johannes Passion van J.S. Bach. Wie hiervoor belangstelling heeft is welkom in de Ontmoeting van de Dorpskerk.

De ontstaansgeschiedenis van Bachs Johannes Passion is met veel vragen omgeven. Bach heeft het werk meerdere malen uitgevoerd: in 1724 en 1725, rondom 1730 en in 1749. Steeds waren er verschillen. Zo werd het bekende 'O Mensch, bewein dein Sünde gross' uit de Mattheus Passion, in de tweede versie tot openingskoor gemaakt, om later weer te verdwijnen.

Wie het Johannesevangelie leest, wordt erop voorbereid dat juist het moment van Jezus' sterven het hoogtepunt van zijn leven is. Johannes tekent dan ook niet zozeer het smartelijke in het lijden, maar het glorievolle: de kruisiging als het ultieme moment waarop Jezus door de Vader verheerlijkt wordt. In dit licht is het boeiend te zien hoe al in het openingskoor Gods lof wordt gezongen met woorden ontleend aan psalm 8 en hoe tevens in dit openingskoor de hobo's het Deo Soli Gloria laten horen.

Tenslotte kan gezegd worden dat Bach, wellicht nog meer dan in de Mattheus Passion, een grote mate van dramatiek heeft weten te bereiken in de koordelen.

De voor deze Passion kenmerkende delen worden beluisterd. Meer informatie bij Hans van Gelder via 0180-619113 en kjvangelder@outlook.com.

Advertenties uit de krant