John Bakker voor de Barendrechtse Dorpskerk, waar het concert plaatsvindt.
John Bakker voor de Barendrechtse Dorpskerk, waar het concert plaatsvindt. Foto: Leonie Gravesteijn

Hoogtepunten van de Johannes Passion

Algemeen

BARENDRECHT - De Johannes Passion is van begin tot einde een parel, vertelt dirigent John Bakker. Zaterdag 10 maart brengt hij met het Golden Circles Ensemble hoogtepunten uit dit werk van Johann Sebastian Bach. De jonge muzikanten treden op in de Dorpskerk.
Bach ontving weinig geld en applaus voor zijn werk, men vond hem in zijn tijd te modern. Toch bleef hij in zijn bevlogenheid dicht bij zichzelf. Dat leverde ruim 250 cantates op. Bach gaf op het gymnasium retoriek. Deze redenaarskunst wist hij in zijn muziek te verwerken. ,,Bach verwerkte de pijn van bijvoorbeeld de doornenkroon door kleine stapjes in de muziek'', vertelt John.
Eerder bracht John Bakker met het ensemble de hoogtepunten van de Mattheus Passion. Nu is het tijd voor iets nieuws. ,,In de Mattheus zijn duidelijk hoogtepunten aan te wijzen. De Johannes is eigenlijk een grote parel. Het is bovendien een moeilijker en complexer werk. Maar de zangers zijn zo talentvol dat ik er alle vertrouwen in heb.''
Wie koorervaring heeft en deel wil uitmaken van de uitvoering, kan zich aanmelden voor het scratchkoor. Zaterdag worden van 9.30 tot 12 uur vijf koralen ingestudeerd. Het koor zingt 's avonds mee met het ensemble. Het concert duurt van 20 tot 21.30 uur. Het doel is tweeledig: aan de ene kant de muziek op een laagdrempelige manier bij de mensen brengen. ,,Uitvoeringen duren vaak drie uur en zijn duur. Wij willen het voor iedereen bereikbaar maken.'' Aan de andere kant wordt de jonge musici een podium gegeven. Ze zijn allemaal student van of onlangs afgestudeerd aan het Conservatorium.
Kaarten kosten in de voorverkoop 12,50 euro, aan de deur 15 euro. Wie ook meedoet aan de masterscratch betaalt 25 euro. Reserveren kan via www.goldencirclesmp.nl. Bij Kruithof Optiek (Van Beuningenhaven 37) en Stoomerette 't Vlak (Onderlangs 20a) zijn kaarten te koop.

Advertenties uit de krant