Afbeelding

Petra Onnink (50)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik ben gastvrouw bij hospice De Reiziger en heb jarenlang als vrijwilliger bij gymnastiekvereniging GVB gewerkt omdat mijn dochters in de selectie turnden. Daarnaast werkte ik 27 jaar in het Ikazia ziekenhuis als verpleegkundige en nu werk ik alweer een aantal jaar in verpleeghuis Riederborgh in Ridderkerk. En natuurlijk van mijn achternaam. Ik ben getrouwd met Riens Onnink. (Lachend) Ja, die van de cv's en ijzerwaren. Onnink is sowieso een bekende Barendrechtse naam. Een grote familie met ondernemersbloed.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 26 jaar getrouwd. Samen met Riens heb ik drie dochters. Romy van 22, Laura van 19 en Lise van 17 jaar. Dan hebben we nog Indey van vijftien jaar. Zij is een pleegdochter, maar woont al zolang bij ons, dat ze een eigen dochter is geworden. Rishaniya is drie jaar en woont sinds een paar weken bij ons. Zij blijft ook voor vast. Tussendoor hebben we veel pleegkinderen gehad in de crisisopvang.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik heb van mijn achtste tot mijn 28e heel intensief gekorfbald en gezongen. Nu vraag ik me af hoe ik dat allemaal deed naast mijn school en huiswerk en later naast mijn werk. Ik korfbalde elf seizoenen in het eerste en zong bij Jennifer van der Hoek. Ik heb nog steeds vriendinnen uit die tijd.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Onze jongste dochter van drie plofte gisteren op de bank en zei: 'Even uitbuiken hoor'. Daar moest ik zo om lachen. Bleek dat ze die uitspraak van televisieprogramma Het Zandkasteel had. Ik lach veel. Humor vind ik heel belangrijk. Het leven is al serieus genoeg.

Waar word je gelukkig van?

Van mijn gezin. Ook van de musicalrepetities. Ik heb aan de producties van Stichting Samenspel meegedaan. In februari stonden we op de planken van theater Zuidplein met Jona. Heerlijk om daar mee bezig te zijn. Ook word ik heel blij van het begeleiden van de turnwedstrijden en een avondje werken in het hospice.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Om de situaties van de pleegkinderen. Soms hadden we een kind dat na twee jaar weer wegging. Dat wisten we van tevoren, maar makkelijk is dat loslaten niet.

Van wie krijg je inspiratie?

Van kinderen en jongeren. Ik probeer bij te blijven en me te verdiepen in waar zij mee bezig zijn. Ook raak ik geinspeerd door oudere mensen. Zij hebben de levenservaring en veel wijsheden.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik zou nog graag eens leren piano spelen. Ook lijkt het me fijn om ons huis weer open te stellen voor pleegkinderen of tienermoeders. We zijn aan het kijken of we aanpassingen in het huis kunnen uitvoeren. Zoveel is er niet meer voor nodig.

Waar ben je trots op?

Op mijn gezin, de musicalproducties waarin ik heb meegespeeld en ook op de ouders van mijn pleegkinderen. Makkelijk is het niet voor hen…

Wat zijn je hobby's?

Ik houd van literaire thrillers. Maar het komt er niet zo van. Op televisie kijk ik graag politieseries, sport en De Luizenmoeder vind ik heel leuk. Lekker over de top.

Wat zijn je angsten?

Ik ben vrij nuchter en pak een probleem liever meteen beet. Wel merk ik dat bij het ouder worden ik bijvoorbeeld niet veel meer durf in het pretpark. Vroeger ging ik overal in, die tijd is voorbij.

Wat vind je stom?
Roken vind ik stom. Niet de mensen, maar dat iemand zijn gezondheid zo in gevaar brengt, dat begrijp ik niet. Verder heb ik wel geleerd om niet te snel te oordelen.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Liefde voor het gezin.

Wie zou je weleens de waarheid willen vertellen?

Wie zegt dat mijn waarheid wel juist is? Ik zeg altijd tegen de meiden: 'Zolang je jezelf in de spiegel kan aankijken en voelt dat het goed is, ben je al een heel eind.'

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou wel wat geduldiger willen zijn.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat was een bericht van dochter Lise. Zaterdag gaan we naar de open dag van de universiteit in Leiden. Zij gaat daar geneeskunde studeren en ze wil nog een keertje gaan kijken.

Wat is je favoriete quote?

Leef en heb lief.

Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant