Afbeelding

Jan Blaak (62)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik ben sinds de oprichting, twee jaar geleden, vrijwilliger bij hospice De Reiziger. Ik gaf me op als gastheer, maar al snel deed ik andere dingen. Ik verzorg de interne nieuwsbrief, help mee met de administratie, ben waarnemend coördinator en doe klusjes. In het begin had ik altijd mijn gereedschapskist bij me. Ik stopte op mijn zestigste met werken bij Albert Heijn. Ik werkte voornamelijk in vestigingen in Rotterdam. Sinds 1962 woon ik in Barendrecht. Ook fitnes ik al ruim tien jaar bij Welnesselande. En ik ben vrijwilliger bij stichting 'Joop naar Moldavië'. Dit is geen Barendrechtse stichting. Op dit moment helpen we jeugd in Moldavië bij het bouwen aan hun toekomst.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Ja, vaak. Ik blijf groeten. Dat komt natuurlijk doordat bij de hospice meer dan 125 vrijwilligers werken. En dan heb je nog de familie van de gasten.

Hoe is jouw gezinssituatie?
Ik ben 37 jaar getrouwd met Barbara. We hebben twee kinderen. Onze zoon van 31 jaar woont weer tijdelijk thuis en onze dochter van 27 jaar woont en werkt in Madrid. Gelukkig is dat niet al te ver weg en kunnen we haar regelmatig bezoeken. En we Skypen natuurlijk vaak.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik groeide op in Rijsoord. Mijn vader was lid van de Oranjevereniging. Als kind mocht ik mee om de voorbereidingen voor Koninginnedag te treffen. Tent opzetten en zo. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Na afloop werd alles afgebroken en zocht ik met mijn vriendjes naar muntjes die de mensen verloren hadden in het weiland.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Wij hebben echt Blaak-humor. Het is meer een beetje pesten.

Waar word je gelukkig van?

Ik kan gelukkig zijn om de kleinste dingen. Een lekker rustig ontbijtje. Na het sporten de sauna in, gezellig eten en borrelen met mijn zwager en zus. Geluk zit dicht om je heen.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Mijn vader overleed op zijn tachtigste verjaardag. Het was naast verdrietig ook bijzonder. De hele familie was op zijn verjaardag geweest en in de avond overleed hij in zijn slaap. Drie jaar later overleed mijn moeder.

Waar ben je trots op?

Op mijn gezin, het huis, de tijd die ik besteed aan anderen en aan mezelf.

Welke toekomstdromen heb je nog?
(Lachend) Hier op de rondweg op de bus stappen met onze koffers, naar de Kop van Zuid en daar op een cruiseboot naar Noorwegen stappen. We hebben al veel landen gezien. Binnenkort gaan we naar Sardinië en willen ook nog graag een rondreis door Schotland maken. Verder ben ik een tevreden man.

Hoe sta je 's morgens op?

Tussen zeven en acht uur word ik wakker zonder wekker. Ik neem de tijd voor mijn ontbijt bestaande uit drie boterhammen met hagelslag en een glas sinaasappelsap Ik lees uitgebreid de krant en maak dan ook meteen even de sudokupuzzel die daarin staat.

Wat zijn je hobby's?

Naast fotografie en sudoku's verzamel ik whiskeys en organiseer soms whiskeyproeverijen. Ook kook ik met een paar vrienden eens in de zes weken.

Wat zijn je angsten?

Ik heb niet echt angsten. Maar abseilen van de Euromast zou ik niet snel doen. Ook denk ik dat de regie over mijn eigen leven verliezen een angst is. Zoals ik met de gasten in de hospice zie bijvoorbeeld. Ik hoop dat dat mij bespaard blijft.
Wat vind je stom?

Zeuren om simpele dingen. Zoals die mevrouw die, tijdens mijn werk bij Albert Heijn, naar een theesmaak vroeg die we niet hadden. We hadden wel 91 andere soorten thee en toen zei ze: 'U heeft ook niks'.

Wie zou je weleens de waarheid willen vertellen?

Ik gooi onvrede er snel uit, blijf er niet te lang mee rondlopen.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Dat ik iets meer tijd voor dingen zou nemen. Ik doe net of ik altijd haast heb en dat is nergens voor nodig. Zo liep ik bij de bouwmarkt, zag een leuk laminaatje, kocht het en wil dat dan ook binnen drie dagen op de zolder hebben gelegd, inclusief opnieuw inrichten.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat waren foto's van mijn dochter. Ze is net terug van een vakantie in IJsland en stuurde foto's van een walvistoer.

Wat is je favoriete quote?

'Geven geeft een rijk gevoel' en 'Wat je weggeeft verlies je niet'.

Advertenties uit de krant