Logo deschakelbarendrecht.nl
Jamie

Column Jamie: In de bus met Vriendje Stokvis

Ik ben voor school aan het bloggen over Rotterdam, met name over de gemeenteraadsverkiezingen. Klinkt saai, maar dat valt wel mee. Je mag gelukkig ook schrijven over dingen die niet politiek gerelateerd zijn. Zo heb ik wat geschreven over Rondje Rotterdam met Simon Stokvis.

Met Rondje Rotterdam krijg je een drie uur durende rondleiding door Rotterdam in een touringbus. Drie uur in een bus zitten is vrij lang, maar de minuten vliegen voorbij door gids Simon Stokvis. Simon is een personage uit de serie 'Toen was geluk heel gewoon' met onder andere Gerard Cox. 'Vriendje Stokvis' wordt gespeeld door acteur Sjoerd Pleijsier. Met een heerlijk Rotterdams accent zet hij de grofgebekte hoofdredacteur van 'De Bruine Rotterdammer' hilarisch neer. Voor de mensen die de serie/het personage niet kennen: Simon werkt in het riool, vandaar 'Bruine Rotterdammer'.

Dat Simon trots is op Rotterdam, en walgt van 020, spat er vanaf. Bijna alle 'chansons' die tijdens de tour worden gezongen gaan over Rotjeknor, met mijn persoonlijk favoriet 'Rotterdam wordt wakker'. Het moment dat we langs de Maas rijden, zie je het adembenemende uitzicht van de Rotterdamse skyline. "Dit is dus waarom wij op nummer vijf staan op de lijst van de Lonely Planet van steden die je gezien MOET hebben. 'Drie keer raden wie daar niet op staat', buldert hij.

Gedurende de rondleiding valt er een prijs te winnen, namelijk het nieuwe album van Simon Stokvis. Of je dat wilt is een tweede, maar het idee is leuk. Haha. Je kan de plaat winnen door, hoe kan het ook anders, deel te nemen aan de quiz over typisch Rotterdamse uitspraken. Ik kom al mijn hele leven in Rotterdam, maar 'Wil je een sigaret voor onderweg?' of 'Een dakhaas' waren voor mij allemaal nieuw. Heb ik toch nog wat opgestoken ;)

Uiteraard ben ik na de tour nog met hem op de foto gegaan. Het is een hele aardige man. Als ik zeg dat ik het vanmiddag heel leuk vond zegt hij: 'Dat vind ik heel lief van je.'

Meer berichten