Afbeelding

Carnisse Haven op weg naar Pasen

Algemeen

BARENDRECHT - In wijkgemeente Carnisse Haven (Noordersingel 30) krijgt de viering van de week van Pasen bijzondere aandacht. De voorbereiding begint al op Aswoensdag. ,,In de periode van veertig dagen komen we elke week bijeen voor een sobere maaltijd', zegt predikant Bert de Wit. ,,Het is een tijd van vasten en bidden. Maar met Pasen barst het feest los!.''

Voor de christelijke kerk is Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood, na een diepe lijdensweg die uitliep op zijn kruisiging en begrafenis. In de week voorafgaand aan Eerste Paasdag (1 april) wordt stilgestaan bij die weg van Christus. In de Stille week voorafgaand aan Pasen is er dagelijks een dienst. Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond zijn er korte vieringen (aanvang 19.30 uur), waarin gebeden en gezongen wordt. Deze 'liedvespers' duren hooguit een half uur. Ook op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond zijn er diensten.

Volgens Bert de Wit is het een misverstand dat kerkdiensten saai zijn en alleen interessant voor oude mensen. ,,Juist rondom Pasen zie je dat jongeren mee willen doen. Het verhaal raakt hen. Vooral als het in hun eigen taal wordt verteld.''

Zo wordt op Witte Donderdag (29 maart) The Passion uitgevoerd en rechtstreeks uitgezonden vanuit de Bijlmer in Amsterdam. In Carnisse Haven wordt dan de 'maaltijd van de Heer' gevierd, zoals Jezus op zijn laatste avond met zijn leerlingen aan tafel ging. De jongeren krijgen een bijzondere taak in de nacht van Pasen. Na de Paaswake op Stille Zaterdag waarin de nieuwe paaskaars in de kerk wordt gebracht, blijven jongeren achter om te waken bij het licht.

Op de vroege morgen van Pasen wordt de wake afgesloten met een morgengebed. Daarna is het gezamenlijke paasontbijt. De weg naar Pasen loopt uit in een feestelijke Paasviering. Zie voor meer informatie over de aanvangstijden van de diensten en vieringen www.carnissehaven.nl of mail naar predikant@carnissehaven.nl.

Advertenties uit de krant