Afbeelding

Afscheid koster Dorpskerk Jan van den Oever

Algemeen

BARENDRECHT – Jan van den Oever is zondag 6 mei voor het laatst als koster bij de kerkdienst in de Dorpskerk. Daarna gaat hij met pensioen.
,,Het is dubbel", vertelt hij. ,,Aan de ene kant is het fijn dat ik geen verplichtingen meer heb en me meer kan gaan bezighouden met mijn hobby's. Ik heb nu tropische vogels en wil kanaries gaan houden. Ook fotografeer ik graag. Daarnaast zal ik gaan klussen in huis en helpen met het huishouden. Ik kan op zaterdag bij het voetballen van mijn kleinzoon gaan kijken, iets waar ik nu zelden tijd voor heb. Aan de andere kant zal ik de contacten die ik in mijn werk heb, gaan missen. Natuurlijk blijven mijn vrouw Elly en ik op zondag naar de Dorpskerk komen, maar dat zal toch anders zijn. Ik ben iedere dag – op de maandag na – hier in de kerk aanwezig. Ja, het zal wel wennen zijn."

Prins Willem-Alexander
Van den Oever is al vijftien jaar koster in de Dorpskerk. Hij heeft er veel lief en leed meegemaakt. De trouwerijen, de uitvaarten. Het absolute hoogtepunt was toch wel het vijfhonderdjarig bestaan van de kerk. Toen kreeg de kerk bezoek van – toen nog - prins Willem-Alexander.
,,Ik mocht de prins welkom heten en moest de deuren openen. Ik had een beveiliger bij me die eerst de ruimtes controleerde. Heel bijzonder om mee te maken. De kerk was een grote bloemenzee met witte rozen. Prachtig!"

Dieptepunt
Een dieptepunt maakte Van den Oever ook mee.
,,In 2010 werd ik gebeld dat er was ingebroken. Ik ben meteen naar de kerk gereden en toen bleek dat de kluis weg was. Hierin zaten onder andere de historische zilveren avondmaalbekers en een zilveren doopschaal. Ze zijn nooit meer terechtgekomen."

Tijdens zijn werk maakte Jan veel foto's waarvan er ook een aantal in het jubileumboek is opgenomen. Dit boek werd uitgegeven toen de Dorpskerk vijfhonderd jaar bestond. Ook zijn portret is hierin vereeuwigd. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe koster loopt nu. ,,Waarschijnlijk ben ik de aankomende tijd nog wel eens in de kerk te vinden. Ook voor de inwerkperiode van de nieuwe koster. Maar dat doe ik graag."

Vrijwilligers
Jan van den Oever wil ook alle vrijwilligers bedanken die bereid waren hem te helpen waar nodig.
,,Als ik een oproepje in 'Het klankbord' zette voor hulp met de grote schoonmaak, stonden er zo 25 mensen op de stoep. Fantastisch, al die hulp."

Afscheidsreceptie
Op zaterdag 28 april is de afscheidsreceptie. Van 14 tot 15 uur is er een besloten receptie voor genodigden. Daarna start in De Ontmoeting de receptie voor iedereen die afscheid wil nemen. Het duurt tot 16.30 uur. Tijdens deze receptie worden er foto's getoond die Jan in de afgelopen jaren tijdens zijn werk heeft gemaakt.

Vorig jaar interviewde wij Jan van den Oever voor de rubriek 'Waar ken ik jou van?'. Lees het verhaal hier.

Advertenties uit de krant