Afbeelding

Lezing De laatste getuige

Algemeen

BARENDRECHT - De 94-jarige Wim Alosery uit Amsterdam overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en het bombardement op oceaanstomer Cap Arcona, een scheepsramp die vier keer zoveel slachtoffers eiste als de ondergang van de Titanic. Frank Krake beschrijft zijn lotgevallen in 'De laatste getuige' met historische precisie.

Zaterdag 21 april geven auteur Frank Krake en de 94-jarige hoofdrolspeler Wim Aloserij een presentatie in theater Het Kruispunt. Het onvoorstelbare verhaal wordt persoonlijk verteld door deze laatste nog levende held. De organisatie is in handen van The Read Shop Barendrecht, waar het boek verkrijgbaar is.

Wim Alosery (1923) moest zich vaak verbergen. Als jongetje zwerft hij door de straten van Amsterdam om uit handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Als twintigjarige moet hij tijdens de oorlog naar Duitsland vanwege de verplichte Arbeitseinsatz, maar hij ontsnapt liggend op het dak van een trein. Maandenlang verschuilt hij zich in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een periode in Kamp Amersfoort wordt hij op transport gezet naar Noord-Duitsland. Hij belandt in de concentratiekampen van Husum en Neuengamme en ondergaat acht maanden dwangarbeid, honger en mishandeling. Begin 1945 wordt Neuengamme ontruimd.

Wim wordt met duizenden medegevangenen aan boord gedreven van de Cap Arcona, een luxe cruiseschip dat voor anker ligt in de Lübeckerbocht. Daar wordt de RAF misleid door de SS en begaat een dodelijke vergissing. Jachtvliegtuigen bombarderen alle schepen in de baai, de Cap Arcona wordt vol geraakt, vliegt in brand en kapseist. Meer dan 7.000 mensen sterven. Wim is een van de kleine 400 overlevenden. Nu is Wim Alosery in Nederland de laatste overlevende van deze relatief onbekende scheepsramp.

De laatste getuige, paperback met flappen, geïllustreerd, 19,99 euro, ISBN: 978 90 82476415.

Advertenties uit de krant