Afbeelding

Gezellige dagbesteding bij De Toekomst

Algemeen

RHOON/BARENDRECHT – Stichting De Toekomst bestaat alweer ruim drie jaar en heeft zich inmiddels op vier locaties gevestigd in Rhoon, Barendrecht en Ridderkerk. De vijfde komt er binnenkort aan. We gaan op bezoek in Rhoon op een zonnige dag en spreken met een van de oprichters, Sunita van der Werff, en een aantal cliënten.

Door Astrid Potuijt

Bij stichting De Toekomst wordt een zinvolle en vooral gezellige dagbesteding geboden aan mensen met geheugenproblemen, psychische problemen of lichte fysieke beperking. Drie jaar geleden werd de stichting opgericht en inmiddels worden alle locaties goed bezocht.
In Rhoon zijn ongeveer zeventien tot twintig cliënten per dag te vinden, die met elkaar een dagprogramma doorlopen. Ze doen spelletjes, gymnastiek, zingen en dansen soms en eten tussen de middag warm. Deze middag zitten bijna alle cliënten buiten. Sommige genieten enkel van het zonnetje, anderen doen een spelletje met een stagiair.
Sunita vertelt meteen over alle leuke uitjes die ze met de cliënten ondernemen. ,,We gaan uit lunchen, wandelen, bij de vliegtuigen kijken, binnenkort gaan we naar Rockanje en we zijn pas vijf dagen naar Duitsland geweest. In september staat een vakantie naar Griekenland en Suriname op de planning. Daarnaast houden we met mooi weer een barbecue, vieren een Mexicaanse avond waarbij de partners ook welkom zijn of we gaan gezellig naar zorgboerderij de Buytenhof."
Op de vraag of zij unieke zorg aanbieden, hoeft Sunita geen antwoord te geven. Een aantal cliënten mengt zich meteen in het gesprek en knikt van ja. ,,Ik heb ook gezien hoe het op andere plaatsen gaat en hier is het echt uitzonderlijk", zegt een man die naast me zit. ,,Ik kom heel graag hier. Het is gezellig, het eten is goed – hoewel ik niet alles lust, maar dat ligt aan mij – en we zingen veel met z'n allen. Ik zou best vaker in de week willen komen, maar dat gaat helaas niet."

Ook een dame aan de andere kant van mij begint meteen over het goede eten en de gezelligheid. Dat zit dus wel goed. Ik kan ook alleen maar beamen dat iedereen er ontspannen bij zit.
Sunita heeft nog meer plannen voor De Toekomst. In Barendrecht wordt er binnenkort een nieuwe locatie naast de Watertoren in het oude dorp gestart, waar ze tien tot twaalf mensen kunnen opvangen en waar ze ook kippen kunnen nemen. ,,Uiteindelijk willen we graag een boerderij tot onze beschikking hebben. Dit is een goede voorloper daarop. In Barendrecht hebben we ook Het Klushuis, waar mensen die graag met hun handen bezig zijn, terecht kunnen en van alles in elkaar kunnen knutselen, van mozaïek tot tuinmeubels."

Stichting De Toekomst is vier dagen per week geopend – niet op woensdag – en is met uitzondering van de kerstdagen alle feestdagen open. Ze hebben eigen vervoer om cliënten te halen en te brengen. Mensen die zichzelf of een partner/familielid willen aanmelden kunnen via de gemeente een gesprek aanvragen om te kijken of ze in aanmerkingen komen en voor hoeveel dagdelen. Sunita helpt de mensen met het invullen van de formulieren. Vrijwilligers zijn ook van harte welkom bij De Toekomst.

www.zorggroepdetoekomst.nl.

Advertenties uit de krant